Talibanii: Moartea lui Osama ben Laden va oferi un "nou elan" luptei din Afganistan

Moartea lui Osama ben Laden, liderul al-Qaida ucis de un comando american în Pakistan, va oferi un "nou elan" luptei împotriva "invadatorilor" în Afganistan, au afirmat insurgenţii talibani afgani, într-o declaraţie publicată vineri.

722 afișări
Imaginea articolului Talibanii: Moartea lui Osama ben Laden va oferi un "nou elan" luptei din Afganistan

Talibanii: Moartea lui Osama ben Laden va oferi un "nou elan" luptei din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Emiratul islamic (numele pe care şi-l dau talibanii afgani-n.r.) apreciază că martiriul şeicului Osama ben Laden va oferi un nou elan luptei actuale împotriva invadatorilor, în această fază crucială a jihadului (război sfânt)", se arată într-un mesaj electronic al purtătorului de cuvânt taliban Tariq Ghazniwal.

Aceasta este prima reacţie a talibanilor afgani în care admit că ben Laden este mort. Osama ben Laden a fost ucis în noaptea de duminică spre luni, într-o operaţiune a forţelor speciale americane, la Abbottabad, un oraş din Pakistan.

În mesajul lor, talibanii afgani le recomandă statelor occidentale să "nu se complacă în optimismul" declanşat de dispariţia lui ben Laden.

"Lăstarul tânăr al jihadului a crescut întotdeauna, răsărind şi atingând maturitatea prin irigare cu sânge pur", continuă mesajul.

"Martiriul unui martir deschide calea altor câteva sute, care se vor îndrepta spre martiriu şi sacrificiu", conchide textul.

În prezent, aproximativ 130.000 de militari ai coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite sunt mobilizaţi în Afganistan, dintre care două treimi sunt americani. Aceştia încearcă să pună capăt insurecţiei talibanilor, înainte de a transfera până în 2014 responsabilitatea securităţii către Guvernul afgan condus de Hamid Karzai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici