A scăpat din cel mai sângeros atac din istoria SUA şi a murit împuşcat în cel mai recent carnagiu, cel din California

Soarta lui Telemachus Orfanos (27 de ani) pare desprinsă din scenariul unui film: a supravieţuit celui mai sângeros atac armat din istoria Staleor Unite - cel din Las Vegas, din toamna anului trecut, dar a murit împuşcat într-un incident similar, în barul din Thousand Oaks, California.

3455 afișări
Imaginea articolului A scăpat din cel mai sângeros atac din istoria SUA şi a murit împuşcat în cel mai recent carnagiu, cel din California

The Borderline Bar devenise locul de întâlnire a unui grup de californieni care scăpaseră cu viaţă în 1 octombrie 2017, când un individ aflat la etajul 32 al unui hotel din Las Vegas a început să tragă asupra miilor de spectatori veniţi la un concert. A ucis 58 de oameni şi a rănit 851.

”Borderline era locul unde ne simţeam în siguranţă”, povesteşte Brendan Kelly, care a scăpat nevătămată din ambele atacuri. ”Vreo 30-40 de tineri din regiunea Ventura, care am fost atunci în Vegas, ne simţeam ca acasă aici.”

Miercuri seara, un individ îmbrăcat în negru l-a împuşcat pe body-guardul de la intrare, apoi a intrat în bar, aruncând grenade fumigene. Imediat a început să tragă. Era înarmat cu un pistol semi-automat Glock, de calibrul 45, căruia îi montase un încărcător mai mare. În panica creată, oamenii au spart cu scaunele geamurile localului, încercând să scape. 

12 morţi şi 10 răniţi este bilanţul victimelor. Atacatorul, pe nume Ian Long, este un veteran din Marines (Forţele Navale ale SUA), care a luptat 6 luni în Afghanistan în 2011. Înaintea atacului, a lăsat un mesaj pe Facebook: ”Sper ca lumea să mă considere un nebun. O ironie cam tragică. Mda... Eu sunt nebun, dar voi, după ce aşa ceva se întâmplă, nu faceţi decât să plângeţi şi să vă rugaţi... sau ”veţi fi veşnic în sufletul nostru”... de fiecare dată... şi vă mai întrebaţi de ce aşa ceva se întâmplă...” A fost găsit mort în bar şi autorităţile suspectează că suferea de sindrom de stres post-traumatic

Şi Telemachus Orfanos venise la Borderline Bar miercuri seara. Se anunţa o petrecere cu dans. ”Fiul meu şi gaşca lui de prieteni au fost în Vegas anul trecut şi s-au întors teferi,” povesteşte Susan Schmidt-Orfanos. ”Azi noapte nu a mai venit acasă.”

”E aşa o ironie a sorţii,” adaugă tatăl băiatului. ”Să scape din cel mai sângeros atac din istoria modernă şi să moară în oraşul natal...”

Pe 1 octombrie 2017, Stephen Paddock (64 de ani) reuşea în Las Vegas o baie de sânge îndelung plănuită. Încercase în august la Chicago, la festivalul Lollapalooza, dar a renunţat în ultimul moment. Pentru festivalul de muzică country Route 91 din Las Vegas, descoperise locul ideal: o cameră la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay, de unde avea vedere perfectă spre zona festivalului ”Viaţa e frumoasă”. Nimeni nu-l bănuia de intenţii suspecte. În afara unor amenzi de circulaţie, nu avusese contact cu Poliţia, deşi tatăl său a fost un celebru spărgător de bănci, aflat pe lista FBI a celor mai căutaţi infractori din 1969 până în 1972.

Paddock s-a cazat la hotel pe 25 septembrie şi a reuşit în cinci zile să transforme apartamentul de hotel într-o adevărată cazemată. Neobservat de nimeni, a adus înăuntru 14 puşti automate cu liunetă AR-15 (din care 12 cu întăritor de recul şi încărcător pentru 100 de gloanţe), 8 puşti semiautomate de asal AR-10, o puşcă cu lunetă şi un revolver. Se comporta ca un turist normal, mergea la sălile de jocuri mecanice, iar personalul hotelului l-a ajutat de câteva ori să-şi care valizele grele în cameră. Întotdeauna, pe uşa sa atârna semnul ”Nu deranjaţi!

Paddock a început să tragă asupra mulţimii adunate la festival la 22:05, în timpul ultimului recital din festival. Timp de 10 minute, 1.100 de gloanţe trase de la 450 de metri au doborât la întâmplare tinerii care fugeau panicaţi în toate direcţiile. În planul său era să arunce în aer şi un rezervor de kerosen al unui aeroport, aflat la 600 de metri, însă - deşi atins de două din cele opt gloanţe trase asupra lui - combustibilul nu a explodat. Poliţiştii şi echipele SWAT au ajuns în faţa uşii baricadate a apartamentului lui Paddock la 22:30 şi au avut nevoie de alte 50 minute ca să evacueze aripa hotelului şi să o arunce în aer. Atacatorul a fost găsit mort, într-un din camere. se împuşcase în cap.

Dintotdeauna un orăşel liniştit, Thoasand Oaks pare acum lovit de un blestem: cel puţin 75 de case au fost distruse de un violent incendiu care afectează sudul Californiei şi a impus evacuarea a 75.000 de locuitori.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici