Ţara în care sărăcia extremă îi determină pe oameni să-şi vândă organele

  • Mulţi dintre oamenii nevoiaşi din Afganistan iau măsura drastică de a-şi vinde organele vitale.
  • Comunitatea internaţională a îngheţat activele Afganistanului în străinătate şi a oprit toate finanţările, nedorind să colaboreze cu un guvern taliban.
  • Consecinţele au fost devastatoare pentru o ţară măcinată de patru decenii de război, lipsa locurilor de muncă şi provocările economice tot mai mari afectându-i cel mai mult pe cei mai vulnerabili membri ai societăţii.
1277 afișări
Imaginea articolului Ţara în care sărăcia extremă îi determină pe oameni să-şi vândă organele

Ţara în care sărăcia extremă îi determină pe oameni să-şi vândă organele

Mulţi dintre oameni nevoiaşi din Afganistan iau decizii disperate pe măsură ce naţiunea lor se prăbuşeşte în sărăcie, iar unii dintre ei iau chiar măsura drastică de a-şi vinde organele vitale.

În provincia vestică Herat, oamenii care au nevoie urgentă de bani şi-au riscat viaţa vânzându-şi rinichii.

Economia ţării, dependentă de ajutor, se clătina deja atunci când talibanii au preluat puterea la mijlocul lunii august, pe fondul unei retrageri haotice a trupelor americane şi NATO.

Comunitatea internaţională a îngheţat activele Afganistanului în străinătate şi a oprit toate finanţările, nedorind să colaboreze cu un guvern taliban, având în vedere reputaţia de brutalitate a acestuia în timpul guvernării sale anterioare, în urmă cu 20 de ani.

Doctorul Nasir Ahmad, urolog şi chirurg specializat în transplanturi renale, a efectuat 85 de operaţii de transplant de rinichi până în prezent în acest an.

El spune că, cu acordul reciproc al donatorului şi al cumpărătorului, o operaţie completă de transplant de rinichi costă între 6.000 şi 8.000 de dolari americani.

Ahmad adaugă că multe dintre persoanele care îşi vând rinichii sunt cele mai vulnerabile, care se luptă pentru a-şi hrăni familiile.

Majoritatea donatorilor care se prezintă pentru a-şi vinde rinichii provin din familii sărace, afectate de criza economică devastatoare din Afganistan, şi nu sunt conştienţi de pericolele pe care le-ar putea aduce pierderea unui rinichi.

Medicul Ahmad Shekaib, specialist în medicină internă, a declarat că, deşi oamenii pot obţine câştiguri economice pe termen scurt din vânzarea organelor lor, aceştia îşi riscă viaţa.

Majoritatea persoanelor care îşi vând rinichii din cauza problemelor economice se vor confrunta cu probleme de sănătate pe termen lung pentru că nu au un rinichi", a declarat doctorul Shekaib, citat de AP.

În satul Qudoosabad din districtul Kohsan din provincia Herat, Ghulam Hazrat, în vârstă de 40 de ani, şi-a vândut rinichiul pentru 230.000 de afgani (2.300 de dolari americani) în urmă cu o lună, atât pentru a-şi hrăni familia, cât şi pentru a plăti o călătorie eşuată pentru a intra ilegal în Iran în căutarea unui loc de muncă.

„Nu puteam să ies şi să cerşesc bani, nu eram în stare să cerşesc, atunci am decis să merg la spital şi să-mi vând rinichiul, pentru a-mi putea hrăni măcar o vreme copiii", a declarat Hazrat.

În timp ce Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat săptămâna aceasta că va da 5 miliarde de dolari americani pentru a ajuta atât Afganistanul, cât şi ţările învecinate, o mare parte din această sumă fiind destinată pentru plata angajaţilor esenţiali, afganii obişnuiţi se luptă ca să supravieţuiască.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici