Ted Kennedy a fost înmormântat alături de fraţii săi John şi Robert - VIDEO

Sicriul lui Edward "Ted" Kennedy a fost condus sâmbătă la cimitirul naţional din Arlington, unde senatorul a fost înmormântat alături de cei doi fraţi ai săi asasinaţi, după un omagiu solemn adus de mii de americani, inclusiv de preşedintele Barack Obama.

525 afișări
Imaginea articolului Ted Kennedy a fost înmormântat alături de fraţii săi John şi Robert - VIDEO

Ted Kennedy a fost înmormântat alături de fraţii săi John şi Robert (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sicriul senatorului, decedat marţi la vârsta de 77 de ani din cauza unui cancer cerebral, a fost depus de opt militari în apropierea mormântului preşedintelui John F. Kennedy, la care arde o flacără eternă.

Numai familia şi apropiaţii lui Ted Kennedy au asistat la ceremonie, difuzată în direct de televiziuni.

Dricul care transporta sicriul acoperit cu steagul american, vizibil din exterior, a fost aclamat de sute de persoane la sosirea sa în cimitir, la fel ca pe tot drumul parcurs până la Arlington de la Capitoliu, sediul Senatului, unde un scurt omagiu a fost adus ultimului patriarh al clanului Kennedy.

Fostul candidat democrat la prezidenţialele din 2004, John Kerry, senator de Massachusetts ca şi Ted Kennedy, de care era foarte apropiat, însoţea familia acestuia în cortegiu.

Vicepreşedintele Joe Biden, mult timp coleg al lui Ted Kennedy în Senat, catolic şi de origine irlandeză ca şi familia Kennedy, era de asemenea prezent la cimitir.

În cursul dimineţii, preşedintele Barack Obama i-a adus un omagiu prietenului şi mentorului său, care i-a susţinut candidatura la prezidenţiale, pronunţând un elogiu în cursul slujbei de la Boston.

Lumea îşi va aminti de Edward Kennedy ca un "apărător al celor nevoiaşi, sufletul Partidului Democrat şi leul Senatului Statelor Unite", a afirmat Obama, care i-a fost coleg în Senatul american între 2005 şi 2008.

În elogiul său funebru în cursul slujbei din biserica Notre Dame din Boston, Obama a salutat de asemenea "rezistenţa şi umorul" lui Ted Kennedy, care a învins "mai multă suferinţă şi tragedii decât vom cunoaşte majoritatea dintre noi vreodată".

"În loc să devină amar şi dur", el s-a transformat într-un "vesel luptător" care s-a bătut pentru drepturile celorlalţi şi a devenit "cel mai mare legislator al epocii noastre", a adăugat el în faţa familiei lui Ted Kennedy.

Numeroase personalităţi, printre care foştii preşedinţi americani George W. Bush, Jimmy Carter şi Bill Clinton, precum şi actorul Jack Nicholson, erau prezente.

Video Stirileprotv.ro

Mai mulţi membri ai familiei s-au exprimat, inclusiv fiul său Ted Junior, care a provocat lacrimile celor prezenţi, evocând sprijinul şi afecţiunea tatălui său atunci când a suferit o amputare, în urma unui cancer, în perioada copilăriei.

Sicriul senatorului a fost apoi transportat cu avionul la Washington, pentru a fi înhumat la cimitirul din Arlington.

Atunci când procesiunea s-a oprit în piaţa Capitoliului, în jurul orei 18.30 (duminică, 01.30, ora României), mulţimea a aplaudat, apoi membrii familiei lui Ted Kennedy, în special soţia sa Vicki şi cei trei copii, au ieşit pentru a strânge mâna şi a mulţumi persoanelor prezente.

Cortegiul funebru a trecut pe lângă Memorialul preşedintelui Lincoln, apoi a traversat podul care leagă Washingtonul de Arlington, peste râul Potomac, urmând acelaşi parcurs ca în timpul funeraliilor preşedintelui Kennedy în noiembrie 1963.

Pe tot parcursul zilei, la Boston şi la Washington, mii de nostalgici au dorit să-i aducă un ultim omagiu senatorului Ted Kennedy.

"Ne-am dori ca moştenirea (familiei) Kennedy să continue şi am vrea să vedem un alt Kennedy la Casa Albă", a explicat Kathy Robertson, o femeie de circa 50 de ani care afişa cu mândrie o insignă "Kennedy 80", datând din campania prezidenţială ratată din 1980.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici