Tehnocratul Mustafa Abu Shagur a fost ales noul premier al Libiei

Premierul adjunct al guvernului în exerciţiu, Mustafa Abu Shagur, a fost ales miercuri de Adunarea naţională libiană şeful noului guvern de tranziţie, devansându-l cu puţin pe liberalul Mahmud Jibril.

289 afișări
Imaginea articolului Tehnocratul Mustafa Abu Shagur a fost ales noul premier al Libiei

Mustafa Abu Shagur (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ahu Shagur a obţinut 96 de voturi, devansându-l cu doar două voturi pe şeful alianţei liberalilor. În primul tur de scrutin, Jibril a obţinut 68 de voturi, faţă de 55 pentru Abu Shagur şi 41 pentru candidatul islamiştilor, Awadh al-Baraassi.

Considerat un apropiat al islamiştilor, Abu Shagur a putut câştiga cel de-al doilea tur mai ales prin obţinerea voturilor deputaţilor Partidului pentru justiţie şi reconstrucţie (PJC) care face parte din Frăţia musulmană, după înfrângerea candidatului acestora în primul tur.

Abu Shagur, în vârstă de 61 de ani, şi-a terminat studiile mai ales în Statele Unite unde şi-a obţinut doctoratul în inginerie electrică. Fost opozant al regimului Muammar Kadhafi, a fost exilat în Statele Unite în anii 1980 înainte de a se alătura Frontului libian pentru salvarea naţională (FSNL), o formaţiune politică din străinătate care grupa opozanţii lui Muammar Kadhafi.

Noul premier are misiunea de a forma guvernul de tranziţie care îl va succeda pe cel al lui Abdelrahim al-Kib.

Noul cabinet va dispune de mai multă legitimitate şi de mai mult spaţiu de manevră faţă de guvernul actual care are ca unică misiune gestionarea afacerilor curente ale ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici