Temerile privind o vastă poluare pe mare se intensifică în Statele Unite - VIDEO

Temerile privind o vastă poluare pe mare creşteau marţi în Statele Unite, iar Paza de Coastă nu excludea "unul dintre cele mai mari valuri de petrol din istorie", în cazul în care scurgerile de pe platforma care s-a scufundat în Golful Mexic nu sunt colmatate.

141 afișări
Imaginea articolului Temerile privind o vastă poluare pe mare se intensifică în Statele Unite - VIDEO

Temerile privind o vastă poluare pe mare se intensifică în Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Voi fi sinceră. Eforturile întreprinse de British Petroleum (BP, grupul britanic petrolier care exploata platforma) privind colmatarea scurgerilor nu dau rezultate, pentru moment", a declarat contra-amiralul Mary Landry, într-o conferinţă de presă.

Comandantul Gărzii de Coastă din New Orleans (Louisiana, sud) a refuzat să compare acest accident cu cel al petrolierului Exxon Valdez, care a eşuat în largul coastelor statului Alaska şi care a deversat peste 40 de milioane de litri de petrol, pe o distanţă de 1.300 de kilometri. Dar, a dat ea asigurări, "dacă nu vom securiza puţurile, da, acesta va fi unul dintre cele mai mari valuri de petrol din istoria americană".

Necesitatea opririi scurgerilor este cu atât mai presantă, cu cât o peliculă de petrol, cu o circumferinţă de 965 de kilometri se afla la aproximativ 30 de kilometri de coastele Louisianei, unde există un ecosistem fragil, alcătuit din numeroase păsări de apă. Autorităţile vor fi pregătite, în ultimă instanţă, să meargă până acolo încât să dea foc peliculei.

Platforma s-a scufundat joi, în apropierea coastelor americane, după o explozie şi un incendiu, care s-au produs la 20 aprilie, seara. După o săptămână de la acest accident, 11 persoane erau, în continuare, date dispărute, iar şansele de găsire a acestora sunt aproape nule.

Potrivit BP, în fiecare zi se scurg aproximativ 159.000 de litri de ţiţei. Platforma, numită Deep Water Horizon, aflată în proprietatea societăţii Transocean, conţinea 2,6 milioane de litri de petrol şi extrăgea aproximativ 1,27 de milioane de litri pe zi.

BP a încercat, cu ajutorul a patru braţe robotizate, să colmateze cele două scurgeri, la o adâncime de aproximativ 1.500 de metri. Dar eforturile de până acum au eşuat, iar inginerii fac eforturi să construiască un capac submarin de mari dimensiuni, pentru a îndigui scurgerile.

"Deasupra scurgerilor va fi amplasat un capac (pe fundul mării). În loc ca petrolul să se scurgă în apă, va intra în această structură", a declarat un purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă, Prentice Danner.

"Tocmai au început să lucreze la fabricarea acestui capac şi se apreciază că pentru construirea lui sunt necesare între două şi patru săptămâni", a adăugat el.

BP intenţionează, de asemenea, să foreze conducte de ajutor, prin care urmează să se injecteze un strat special, care să astupe definitiv puţurile. Dar acesastă operaţiune ar putea dura "două până la trei luni", potrivit unui oficial.

O poluare cu un val de petrol a coastelor statului Louisiana ar putea avea un "impact enorm", a avertizat o specialistă în probleme de mediu din acest stat, Wilma Subra.

"Pelicula va începe prin a afecta crustaceele, bancurile de stridii şi peştii", a declarat ea, subliniind că "40% dintre fructele de mare consumate în Statele Unite" provin din Louisiana.

Soţia unuia dintre membrii echipajului daţi dispăruţi a depus plângere împotriva Transocean, BP şi unei alte companii implicate, Halliburton, pe care le acuză de neglijenţă, potrivit documentelor judiciare, pe care AFP le-a consultat marţi.

Accidentul a diminuat anunţul de marţi privind o creşetere a valorii profitului BP în primul trimestru din acest an.

Într-un mesaj adresat salariaţilor companiei, directorul general, Tony Hayward a dat asigurări rudelor celor 11 persoane date dispărute privind "marea tristeţe şi simpatia" pe care le resimte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici