Tensiuni în Marea Chinei de Sud. Beijingul susţine că un crucişător american a încălcat grav suveranitatea şi securitatea Chinei

Armata chineză a declarat marţi că a alungat un crucişător american cu rachete ghidate care "a pătruns ilegal" în apele din apropierea Insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud, o afirmaţie contestată de Marina americană.

2826 afișări
Imaginea articolului Tensiuni în Marea Chinei de Sud. Beijingul susţine că un crucişător american a încălcat grav suveranitatea şi securitatea Chinei

"Acţiunile armatei americane au încălcat grav suveranitatea şi securitatea Chinei", a declarat Tian Junli, purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare.

Într-un comunicat, Marina americană a afirmat că declaraţia chineză este "falsă", numind-o "cea mai recentă dintr-un lung şir de acţiuni ale RPC de denaturare a operaţiunilor maritime legale ale SUA".

"USS Chancellorsville (CG 62) a desfăşurat această FONOP în conformitate cu dreptul internaţional şi apoi a continuat să desfăşoare operaţiuni normale în apele în care se aplică libertăţile în largul mării", se arată în comunicat, referindu-se la o "operaţiune de libertate de navigaţie" după acronimul său militar. "Statele Unite apără dreptul fiecărei naţiuni de a zbura, de a naviga şi de a opera acolo unde dreptul internaţional o permite".

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud. Statele Unite resping ceea ce numesc pretenţiile teritoriale ilegale ale Chinei în apele bogate în resurse.

Navele de război americane au trecut prin Marea Chinei de Sud cu o frecvenţă tot mai mare în ultimii ani, în încercarea de a demonstra că pretenţiile chineze nu sunt valabile.

Anterior, armata chineză a declarat că ultima trecere a crucişătorului american a arătat că Statele Unite sunt un "creator de riscuri de securitate" în Marea Chinei de Sud şi "este o altă dovadă de fier a hegemoniei sale în ceea ce priveşte navigaţia şi militarizarea Mării Chinei de Sud".

Armata chineză a declarat că trupele sale vor rămâne în stare de alertă maximă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici