The Economist: O aderare a României la Schengen, mai degrabă rezultatul oboselii generate de dispute

Un acord în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen ar fi mai degrabă rezultatul nerăbdării generate de oboseala instalată din cauza disputelor repetate, decât al unei "puteri fabuloase de transformare a UE", susţine The Economist, în ediţia electronică.

1778 afișări
Imaginea articolului The Economist: O aderare a României la Schengen, mai degrabă rezultatul oboselii generate de dispute

The Economist: O aderare a României la Schengen, mai degrabă rezultatul oboselii generate de dispute

Disputa privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este obositoare şi toate părţile s-au săturat de ea. Mulţi observatori se aşteaptă la un acord la sfârşitul anului, posibil în septembrie, înainte de alegerile generale din România.

Încheierea unui acord se va datora însă mai degrabă nerăbdării decât unei puteri fabuloase a UE de transformare, afirmă săptămânalul britanic, susţine The Economist.

La cinci ani după aderarea lor la UE, România şi Bulgaria rămân în continuare cele mai sărace ţări comunitare.

Progresele în privinţa combaterii corupţiei şi a reformelor justiţiei au fost lente. Mecanismul de Cooperare şi Verificare, care urma să fie temporar, este în continuare activ. "Nu ne aşteptam să dureze atât de mult", a declarat un oficial de la Bruxelles.

Într-o altă perioadă, România şi Bulgaria ar fi intrat în Schengen imediat ce şi-ar fi făcut temele dar în prezent starea generală din cadrul UE este una de neîncredere.

Acest lucru este generat pe de o parte de criza euro, pe de altă parte de ascensiunea partidelor extremiste, care exploatează temerile populaţiei.

Dar noua stare de spirit care domină nucleul european reflectă nemulţumirea tot mai mare faţă de variaţia UE în cultura politică. Bulgaria, în special, a fost criticată de Bruxelles pentru persistenţa crimei organizate şi erodarea libertăţii presei. Dar unii afirmă că această cenzură este nedreaptă, deoarece problemele celor două ţări nu erau un secret atunci când acestea au început negocierile pentru aderare.

Niciuna dintre cele două ţări nu este un model de stabilitate sau guvernanţă economică. Protestele din România au condus la înlăturarea Guvernului în februarie, iar investitorii străini consideră Bulgaria din ce în ce mai puţin prietenoasă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici