The New York Times: Consilierii lui Trump, preocupaţi de discuţiile cu Putin. Preşedintele SUA, mai îngrijorat de eventuale critici primite la G20

Consilierii preşedintelui SUA, Donald Trump, sunt preocupaţi de ce va discuta acesta la întrevederea cu omologul său rus, Vladimir Putin, însă liderul de la Casa Albă le-a spus că el nu are emoţii, mărturisind că este mai îngrijorat de eventuale critici pe tema climei şi imigraţiei la summitul G20.

1642 afișări
Imaginea articolului The New York Times: Consilierii lui Trump, preocupaţi de discuţiile cu Putin. Preşedintele SUA, mai îngrijorat de eventuale critici primite la G20

The New York Times: Consilierii lui Trump, preocupaţi de discuţiile cu Putin. Preşedintele SUA, mai îngrijorat de critici la G20

Consilierii prezidenţiali americani sunt foarte preocupaţi de conţinutul conversaţiei pe care Donald Trump o va avea cu Vladimir Putin, relatează cotidianul The New York Times.

"Preşedintele Donald Trump a fost instruit în mod repetat. Consilierii l-au alertat în legătură cu gama largă de riscuri potenţiale, de probleme complexe sau inconveniente diplomatice. Dar nici măcar consilierii de rang înalt nu ştiu exact ce va decide Donald Trump să spună ori să facă în momentul în care se va întâlni cu preşedintele Vladimir Putin cu ocazia summitului G20 din Hamburg. Aceste lucruri sunt cea mai mare sursă de preocupare pentru consilierii prezidenţiali şi pentru oficialii americani în legătură cu noul turneu al preşedintelui", comentează cotidianul The New York Times.

"Întrevederea mult anticipată cu Vladimir Putin, programată vineri, este în multe moduri o necesitate, date fiind disputele esenţiale dintre Statele Unite şi Rusia. Dar, de asemenea, comportă riscuri diplomatice şi politice pentru Donald Trump, vizat de o serie de investigaţii privind potenţiale contacte cu Rusia în campania electorală (...) Doza de incertitudine asociată întrevederii este amplificată doar de tendinţa preşedintelui în sensul afirmaţiilor imprevizibile şi penibile", subliniază NYT.

"Există multă nervozitate la Casa Albă şi la Departamentul de Stat în legătură cu această întâlnire şi cu modul în care se va desfăşura, deoarece consilierii văd o serie de riscuri. Există problemele preşedintelui legate de ingerinţele ruse, astfel că orice tip de eventual acord va fi analizat minuţios şi se va pune întrebarea dacă va fi o cedare în faţa Rusiei", explică Steven Pifer, fost ambasador american în Ucraina şi fost consultant la Consiliul pentru Siguranţă Naţională şi la Departamentul de Stat.

Potrivit The New York Times, Donald Trump nu este îngrijorat de modul în care se va derula întrevederea cu Vladimir Putin. El le-a mărturisit consilierilor că este mai preocupat de perspectiva de a fi criticat de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi de alţi lideri prezenţi la reuniunea G20 din cauza retragerii din Acordul climatic Paris şi a poziţiilor dure în sensul limitării imigraţiei.

"Mă aştept la asumarea în mod performant a unor poziţii de lideri duri la această întrevedere; ambii lideri înţeleg puterea simbolismului", afirmă Derek Chollet, fost asistent al secretarului american al Apărării. "Vladimir Putin va fi foarte pregătit pentru întrevedere. El este un maestru al manipulării", subliniază expertul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici