The New York Times: Ofensiva turcă oferă Administraţiei Bashar al-Assad şansa de recuperare a teritoriilor pierdute

Administraţia Bashar al-Assad are şansa de a obţine din nou controul asupra teritoriilor din nord-estul Siriei, în contextul intervenţiei militare a Turciei, comentează cotidianul The New York Times.

2688 afișări
Imaginea articolului The New York Times: Ofensiva turcă oferă Administraţiei Bashar al-Assad şansa de recuperare a teritoriilor pierdute

The New York Times: Ofensiva turcă oferă Administraţiei Bashar al-Assad şansa de recuperare a teritoriilor pierdute

Revenirea forţelor guvernamentale în nord-estul Siriei nu reprezintă doar o lovitură dată grupurilor insurgente kurde care au fost susţinute de Statele Unite, ci semnalează şi o schimbare majoră în războiul civil din Siria, care durează de opt ani.

Armata siriană a intrat luni în oraşul Tel Tamer, situat în nord-estul Siriei, imediat după ce Administraţia Bashar al-Assad a format o alianţă cu grupurile kurde care deţin controlul în această zonă.

Administraţia de la Damasc era aproape absentă din nord-estul Siriei, în contextul luptelor cu grupurile rebele. Zona se afla sub controlul grupului kurd Forţele Democratice Siriene (SDF), care a colaborat cu Statele Unite pentru contracararea reţelei teroriste Stat Islamic.

Chiar dacă grupurile kurde nu consideră inamic armata siriană, preşedintele Siriei nu era mulţumit de obiectivul acestora în sensul autoguvernării şi anunţase eforturi pentru a restabili controlul asupra întregului teritoriu al Siriei. "Însă preşedintele Siriei nu avea modalităţi de a atinge acest obiectiv, mai ales că în zonă erau trupe americane. Decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage trupele din această zonă pentru a permite incursiunea militară turcă i-a oferit preşedintelui Bashar al-Assad o oportunitate, iar trupele siriene au început deja să ajungă în aceste zone", notează cotidianul The New York Times.

Oraşul Tel Tamer reprezintă un punct strategic care permite legătura între nord-estul Siriei şi centrul urban din nord, Alep, fiind şi la 35 de kilometri de Ras al Ain, unde se concentrează atacurile armatei turce.

„Dacă trupele guvernamentale siriene pot atinge frontiera cu Turcia, situată în nord, şi cea cu Irakul, în est, acesta ar fi un succes major al eforturilor lui Bashar al-Assad de restabilire a controlului asupra întregului teritoriu sirian", subliniază NYT.

Armata Turciei a lansat săptămâna trecută operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Taguri:
nyt,
turcia,
siria

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici