The New York Times: Statele Unite sunt în retragere, dar Uniunea Europeană merge înainte/ Zona euro nu s-a destrămat, iar ieşirea Marii Britanii este percepută acum ca fiind o oportunitate

Uniunea Europeană tinde să se relanseze şi să privească spre viitor, în pofida ieşirii Marii Britanii, a imigraţiei şi terorismului, comentează cotidianul The New York Times, observând că Administraţia Donald Trump, reticentă în cooperarea euroatlantică, va trebui să se adapteze noii realităţi.

Share pe Facebook 3087 afişări

Imaginea articolului The New York Times: Statele Unite sunt în retragere, dar Uniunea Europeană merge înainte/ Zona euro nu s-a destrămat, iar ieşirea Marii Britanii este percepută acum ca fiind o oportunitate

The New York Times: Statele Unite sunt în retragere, dar Uniunea Europeană merge înainte

"În contextul în care conservatorii britanici îşi bandajau rănile în urmă cu peste o săptămână, iar cetăţenii francezi au ales sute de noi membri ai Parlamentului, pentru consolidarea puterii preşedintelui Emmanuel Macron, ucrainenii au găsit, în sfârşit, un motiv de celebrare (...). Pentru ei, data de 11 iunie a fost începutul mult aşteptatei ere a călătoriilor fără vize în Europa. (...) Acest eveniment, observat doar puţin în contextul crizelor politice ample, este un nou semnal că Europa merge înainte. A le oferi celor 45 de milioane de ucraineni dreptul de a călători liber în Spaţiul Schengen este într-adevăr o realizare în momentul în care, în spaţiul Uniunii Europene, tema imigraţiei este reţeta eşecurilor electorale", notează cotidianul The New York Times într-un editorial cu titlul "America în retragere, Europa în Mişcare" (un joc de cuvinte asociat numelui partidului preşedintelui francez Emmanuel Macron - Republica în Mişcare).

"Nu vă aşteptaţi ca liderii Uniunii Europene să se laude cu acest lucru; nu sunt prea buni la acest capitol. Totuşi, în aceste zile, la Bruxelles şi în alte capitale europene se instaurează un nou sentiment, unul de speranţă şi optimism rar văzut în ultimele două decenii. După atât de multe crize existenţiale, cei care cred în proiectul Uniunii Europene au început să se convingă că relatările despre destrămarea UE au fost puternic exagerate. Zona euro nu s-a destrămat. Ieşirea Marii Britanii, care a şocat şi a destabilizat Uniunea Europeană acum un an, este percepută acum ca fiind o oportunitate pentru celelalte 27 de ţări membre", constată editorialistul Sylvie Kauffmann.

"Îşi aminteşte cineva că se vorbea de eventuala ieşire a Franţei din UE? Împotriva tuturor probabilităţilor, francezii au ales un preşedinte care a pledat pentru construirea unei Europe mai integrate. În Marea Britanie, pariul eşuat al premierului Theresa May pe alegerile anticipate alimenta speranţele schimbării deciziei privind Brexit; în schimb, aceasta a devenit o problemă în negocierile cu Bruxellesul, dornic să înceapă cât mai curând discuţiile pe tema ieşirii Marii Britanii", subliniază cotidianul new-yorkez.

Chiar dacă Brexit încă este regretat de mulţi europeni, şocul psihologic a fost deja atenuat. "Acum, se consideră că se poate merge înainte. În Marea Britanie, Franţa şi Germania, criza imigraţiei este pe cale să fie limitată (...), iar publicul se menţine pe poziţie în pofida atacurilor teroriste devastatoare. Mişcările populiste stagnează, fiind contracarate de forţe democratice reenergizate. Nu în ultimul rând, economia europeană începe să aibă perspective, după ani de stagnare", subliniază NYT, observând că situaţia s-a îmbunătăţit datorită victoriilor electorale înregistrate de Emmanuel Macron şi în contextul eşecului suferit de liderul populist eurosceptic Marine Le Pen.

În plus, "Administraţia lui Emmanuel Macron este favorabilă consolidării relaţiilor cu Germania. (...) Apropierea franco-germană pare să se extindă dincolo de liderii politici. Cel mai recent sondaj efectuat de ARD-Deutschlandtrend, publicat pe 8 iunie, arată că 94 la sută dintre germani consideră Franţa un partener de încredere, în timp ce doar 21 la sută dintre cetăţeni au acelaşi sentiment faţă de Rusia sau Statele Unite. Statisticile indică şi un alt factor în relansarea Europei: Donald Trump. Recentul angajament anunţat de preşedintele SUA în favoarea Articolului 5 al Cartei NATO (privind apărarea colectivă -n.red.) nu reuşeşte să şteargă daunele produse la summiturile Alianţei Nord-Atlantice şi G7 ori cele asociate retragerii din Acordul climatic", atrage atenţia The New York Times.

"Într-adevăr, avem o problemă cu ceea ce (Donald Trump -n.red.) gândeşte, cu ceea ce spune şi face. Trebuie să găsim modalităţi de a merge înainte fără Statele Unite, dacă nu vor să ni se alăture. Cancelarul german Angela Merkel are dreptate. A venit vremea reformării Uniunii Europene", declară un oficial francez de rang înalt.

Liderii de la Paris au semnalat în mai multe rânduri că cele două maluri ale Atlanticului sunt în multe moduri interdependente şi vor continua să colaboreze, spre exemplu în combaterea terorismului. Chiar şi în contracararea efectelor schimbărilor climatice, cooperarea va găsi noi rute, dincolo de Casa Albă, spre exemplu la nivelul statelor şi oraşelor americane. "Majoritatea liderilor europeni se adaptează noilor realităţi. Liderii americani vor trebui, la rândul lor, să se adapteze noii realităţi europene", concluzionează editorialistul Sylvie Kauffmann.

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
NYT ,
UE ,
SUA
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.