The Washington Post: La 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie, Joe Biden se confruntă cu pericole şi incertitudine

  • The Washington Post: Joe Biden se confruntă, la 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie, cu pericole şi incertitudine.
  • Afganistanul pare să revină la situaţia în care era înaintea intervenţiei militare americane generată de atentate.
1746 afișări
Imaginea articolului The Washington Post: La 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie, Joe Biden se confruntă cu pericole şi incertitudine

Sursă FOTO: Hepta

Preşedintele SUA, Joseph Biden, descoperă, la 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie, că încheierea acestui capitol este marcată de riscuri şi incertitudine, în contextul în care Afganistanul pare să revină la situaţia existentă înaintea atentatelor, potrivit cotidianului The Washington Post.

Pe 11 septembrie 2001, în faţa Capitoliului, senatorul Joseph Biden încerca să demonstreze că bazele democraţiei americane nu vor fi zdruncinate. "Refuz să îi lăsăm pe aceşti ticăloşi să câştige", afirmat Joseph Biden. După atacurile teroriste din 2001, în calitatea de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului SUA, Biden se număra printre cei care pledau pentru cauza războiului. Peste zece ani, pleda, în calitatea de vicepreşedinte al SUA, pentru o misiune militară mai limitată în Afganistan. "Iar acum, la 20 de ani de la atentate, el este preşedintele care a retras trupele din Afganistan, acolo unde au fost planificate atentatele", notează cotidianul The Washington Post, într-un editorial intitulat "La a 20-a aniversare, Biden descoperă că încheierea capitolului 11 septembrie este marcată de pericole şi incertitudine".

"Joseph Biden descoperă că încheierea capitolului erei 11 septembrie după două decenii, aşa cum a promis în campania electorală din 2020, este marcată de noi riscuri şi de incertitidine politică. Retragerea haotică din Afganistan luna trecută a evidenţiat provocările din această ţară într-un mod pe care Biden l-a folosit ca argument principal pentru retragerea militară. Dar decizia sa a generat şi avertismente - în unele cazuri din partea aceloraşi consilieri de securitate naţională pe care Biden i-a respins în diverse administraţii - că noile măsuri au şters mult din eforturile făcute în ultimii 20 de ani, Afganistanul revenind practic în situaţia în care era înaintea intervenţiei americane", notează cotidianul The Washington Post.

"Cred că Biden a adus cu el experienţele pe care le-a trăit în interior, iar unii ar spune că există şi un sentiment de vinovăţie. Dar cred că nu a mai fost receptiv la argumentele în favoarea prelungirii puţin a misiunii deoarece a ascultat zeci de ani aceste argumente şi este sceptic faţă de ele", afirmă David Axelrod, consilier al fostului preşedinte Barack Obama.

"Opinia lui Joseph Biden că războiul din Afganistan nu putea fi câştigat s-a cristalizat în timp ce preşedintele Barack Obama a suplimentat trupele, iar de atunci a avut această convingere. Prin anunţul din aprilie despre retragerea trupelor peste câteva luni, Biden nu a încercat să prezinte războiul ca pe o victorie. În schimb, a sugerat că războiul devenise irelevant, o relicvă a operaţiunilor post-11 septembrie de căutare a teroriştilor care nu mai coincide cu ameninţările din 2021", constată cotidianul The Washington Post.

În declaraţiile făcute vineri seară, preşedintele Joseph Biden s-a concentrat pe omagierea victimelor din 11 septembrie 2001 şi pe eroismul americanilor de rând, menţionând doar sporadic combaterea terorismului, fără a face deloc referiri la războaiele din Afganistan şi Irak. "Unitatea ne face ceea ce suntem. Pentru mine, aceasta este principala lecţie din 11 septembrie. Este faptul că, în situaţiile în care suntem vulnerabili, în ceea ce ne face umani, în lupta pentru sufletul Americii, unitatea este cea mai mare forţă a noastră", a afirmat preşedintele SUA.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici