Theresa May avertizează că nu va permite UE să "submineze" integritatea constituţională a Marii Britanii

Premierul britanic Theresa May a avertizat, miercuri, că Guvernul de la Londra nu va permite Uniunii Europene să "submineze" integritatea constituţională a Marii Britanii, respingând proiectul de acord de Brexit prezentat de negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, potrivit postului France 24.

357 afișări
Imaginea articolului Theresa May avertizează că nu va permite UE să "submineze" integritatea constituţională a Marii Britanii

Theresa May avertizează că nu va permite UE să "submineze" integritatea constituţională a Marii Britanii

"Proiectul de acord legal, dacă ar fi implementat, va submina piaţa comună a Marii Britanii şi ar ameninţa integritatea constituţională a Marii Britanii prin crearea unei frontiere vamale şi privind reglementările în Marea Irlandei şi niciun premier britanic nu ar accepta asta vreodată", a declarat Theresa May.

În luna decembrie, UE şi Marea Britanie au discutat trei opţiuni de rezolvare a chestiunii frontierei irlandeze, anume: o nou relaţie, soluţii alternative propuse de Londra, ori opţiunea de a menţine toate procedurile şi reglementările existente, ce ar însemna că Irlanda de Nord ar rămâne în uniunea vamală a UE.

Proiectul întocmit de Comisia Europeană detaliază principiul "alinierii reglementărilor" agreat în decembrie şi care ar urma să fie implementat în cazul în care Marea Britanie nu reuşeşte să găsească soluţii tehnologice şi diplomatice pentru a menţine deschisă frontiera irlandeză, informează site-ul cotidianului Irish Independent.

Dacă aceste soluţii nu sunt găsite, proiectul prevede ca "teritoriul Irlandei de Nord, excluzând apele teritoriale ale Marii Britanii (...) ar urma să fie considerate ca făcând parte din teritoriul vamal al Uniunii". Controalele vamale vor fi "efectuate în comun de autorităţile vamale ale Uniunii (Europene) şi cele din Regatul Unit cu competenţe privind teritoriul Irlandei de Nord".

Barnier a mai subliniat că documentul conţine "soluţii realiste şi concrete" la întrebarea privind modul în care cele două părţi vor putea evita reinstituirea unei frontiere irlandeze fizice după ieşirea Marii Britanii din uniunea vamală a UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici