Theresa May se întâlneşte cu Donald Tusk înaintea discursului despre Brexit. Întrevederea, în contextul tensiunilor legate de propunerea Comisiei Europene

Premierul britanic Theresa May se întâlneşte, joi, la Londra cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu 24 de ore înaintea unui discurs important privind relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit, relatează site-ul BBC News.

481 afișări
Imaginea articolului Theresa May se întâlneşte cu Donald Tusk înaintea discursului despre Brexit. Întrevederea, în contextul tensiunilor legate de propunerea Comisiei Europene

Theresa May se întâlneşte cu Donald Tusk înaintea discursului despre Brexit. Întrevederea, în contextul tensiunilor legate de propunerea Comisiei Europene

Întrevederea vine în contextul unor tensiuni în privinţa propunerii Comisiei Europene pentru acordul de Brexit, prezentată miercuri de către Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit.

Theresa May a declarat că propunerile UE privind statutul Irlandei de Nord ameninţă integritatea constituţională a Regatului Unit. De cealaltă parte, Blocul comunitar apreciază că Marea Britanie trebuie să vină cu o alternativă viabilă la propunerile Bruxellesului.

Premierul britanic va prezida o întrunire a Cabinetului său înainte de discuţiile cu Donald Tusk. May a subliniat că "niciun premier britanic" nu ar putea să fie de acord cu o propunere care creează o frontieră vamală şi normativă în Marea Irlandeză şi că va transmite "în mod clar" această poziţie oficialilor UE.

Unii dintre membrii Guvernului de la Londra apreciază că discursul premierului britanic de vineri va oferi Uniunii Europene claritatea cerută privind relaţiile comerciale pe care le vrea Marea Britanie după Brexit-ul din 29 martie 2019.

Theresa May a declarat că obiectivul său pe termen lung este un "parteneriat economic personalizat", susţinut de un acord de liber schimb cuprinzător care să garanteze accesul fără taxe pe pieţele Uniunii Europene pentru bunurile şi serviciile britanice.

Miercuri, Comisia Europeană a publicat un proiect de acord de Brexit în care propune stabilirea unei "zone comune de reglementare" pe întreaga insulă Irlanda, fără frontiere interne, în cazul în care Londra nu găseşte soluţii pentru menţine deschisă graniţa între Irlanda şi regiunea britanică Irlanda de Nord.

Iniţiativa prevede ca "teritoriul Irlandei de Nord, excluzând apele teritoriale ale Marii Britanii (...) ar urma să fie considerat ca făcând parte din teritoriul vamal al Uniunii". Controalele vamale vor fi "efectuate în comun de autorităţile vamale ale Uniunii (Europene) şi cele din Marea Britanie cu competenţe privind teritoriul Irlandei de Nord".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici