Tibetanii în exil din întreaga lume îşi aleg un nou premier şi un nou Parlament

Tibetanii în exil din întreaga lume votau duminică pentru a alege un nou premier, un guvern în exil cu sediul la Dharamsala, în nordul Indiei, şi un nou Parlament, relatează DPA online.

785 afișări
Imaginea articolului Tibetanii în exil din întreaga lume îşi aleg un nou premier şi un nou Parlament

Tibetanii în exil din întreaga lume îşi aleg un nou premier şi un nou Parlament (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Guvernul tibetan în exil, care nu este recunoscut de nicio ţară, exercită o puternică influenţă în rândul celor aproximativ 85.000 de tibetani care trăiesc în întreaga lume, dar concentraţi în principal în India, Nepal şi Bhutan.

Cozi s-au format la nouă secţii de votare în Dharamsala, a declarat telefonic pentru DPA Tenzin Norbu, un oficial electoral de rang înalt.

Tibetanii din Statele Unite, Europa, Rusia, Africa de Sud, Japonia şi Australia votează, de asemenea, pentru a-şi alege un premier şi pe cei 45 de membri ai Parlamentului, a precizat Norbu.

Actualul şef al Guvernului tibetan, Lobsang Sangay, în vârstă de 47 de ani, care a studiat la Harvard, candidează împotriva lui Penpa Tsering, preşedintele Parlamentului tibetan în exil din 2006.

Rezultatele scrutinelor urmează să fie anunţate pe 27 aprilie.

Dalai Lama, care s-a retras în 2011 din funcţia de lider politic al tibetanilor în exil, nu are drept de vot, a precizat Norbu.

Sangay a preluat responsabilităţile politice, după ce a obţinut o victorie în primele alegeri, organizate în 2011.

Dalai Lama şi zeci de mii de tibetani trăiesc în exil după ce liderul spiritual a fost nevoit să fugă în India, în 1959, în urma eşecului unei revolte faţă de dominaţia chineză.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici