Toate ţările UE vor efectua din martie teste privind corectitudinea etichetării produselor din carne

Toate statele membre UE trebuie să verifice, prin teste efectuate începând cu 1 martie, dacă datele de pe eticheta unui produs din carne corespund conţinutului, iar simultan va fi îmbunătăţită şi legislaţia europeană în domeniu, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

475 afișări
Imaginea articolului Toate ţările UE vor efectua din martie teste privind corectitudinea etichetării produselor din carne

Toate ţările UE vor efectua din martie teste privind corectitudinea etichetării produselor din carne (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Aflat în Germania, ministrul a prezentat concluziile reuniunii de la Bruxelles la care a participat în cursul zilei de miercuri.

"Pentru a recâştiga încrederea consumatorului, trebuie efectuate teste de la 1 martie în toate ţările membre, să vedem dacă ce se spune că este pe etichetă se găseşte şi pe produsul în sine. Să ne asigurăm că este de fapt carne de vită acolo unde se spune că este «carne de vită» şi că este carne de cal acolo unde se spune că este «carne de cal»", a spus ministrul.

El a precizat totodată că, la sugestia Franţei, va fi îmbunătăţită legislaţia pe plan european privind reţeaua de distribuţie şi etichetarea produselor din carne, chiar dacă toate ţările au agreat că actuala legislaţie "este bine pusă la punct, fiind însă mereu loc de îmbunătăţiri".

Comisia Europeană cere tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal, informează AFP.

Planul va recomanda tuturor statelor membre să efectueze controale ADN pe produse prezentate ca fiind din carne de vită, a declarat comisarul UE pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii de la Bruxelles. 

Această propunere va fi transmisă statelor membre vineri, în cadrul unui "comitet permanent extraordinar al industriei alimentare şi a sănătăţii animalelor".

Borg susţine că o primă serie de teste vor fi realizate în cursul lunii martie, cu primele rezultate publicate la jumătatea lui aprilie. Aproximativ 2.500 de teste ADN vor fi efectuate, majoritatea fiind finanţate de Comisia Europeană.

Pe de altă parte, Comisiei Europene i s-a solicitat să accelereze eforturile privind etichetarea produselor pe bază de vită pentru a indica originea cărnii.

Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.

Reuniunea a fost organizată după ce, marţi, au avut loc percheziţii în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greşit au fost găsite şi în Franţa, iar suspiciuni există şi în Germania.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99 - 100 %. Comigel alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie. Există suspiciuni că o parte din carnea de cal provenea din România.

Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat miercuri seară că niciun stat nu a fost arătat cu degetul în cursul reuniunii de la Bruxelles. "Din punctul nostru de vedere, nu este posibil ca frauda să fi fost comisă pe teritoriul nostru şi de către cele două societăţi care au distribuit carnea de cal în UE", a asigurat acesta la finalul reuniunii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici