Tony Blair fusese avertizat că înlăturarea lui Saddam ar fi ilegală

Tony Blair fusese avertizat încă din iulie 2002 că înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein ar fi contrară legislaţiei internaţionale, potrivit unei scrisori redactate de Procurorul General, aflată în posesia Comisiei Chilcot privind războiul din Irak, relatează Mail on Sunday în ediţia online.

26 afișări
Imaginea articolului Tony Blair fusese avertizat că înlăturarea lui Saddam ar fi ilegală

Tony Blair fusese avertizat că înlăturarea lui Saddam ar fi ilegală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această scrisoare, redactată de Procurorul General de la acea vreme, Lordul Goldsmith, cu opt luni înaintea declanşării operaţiunilor din Irak, arată că premierul britanic de atunci, Tony Blair, a minţit în legătură cu legalitatea războiului, comentează Mail on Sunday.

Comisia Chilcot privind războiul din Irak îl va interoga pe Blair cu privire la acest document, care îl avertiza în cei mai fermi termeni că războiul este ilegal. Această scrisoare era menită să îl determine pe Blair să renunţe la invazie, dar el a ignorat-o. Mai mult, el a dat instrucţiuni ca Lordul Goldsmith să fie redus la tăcere, i-a interzis să mai participe la reuniunile Cabinetului şi a ordonat o muşamalizare pentru ca publicul să nu afle, potrivit publicaţiei britanice.

El a ascuns informaţiile din scrisoare chiar şi membrilor Cabinetului său, de teamă că ar putea genera o revoltă antirăzboi. Singurii care ştiau erau câţiva apropiaţi, care juraseră să păstreze secretul. Lordul Goldsmith era atât de furios încât a ameninţat că va demisiona, însă Blair şi apropiaţii săi l-au determinat să cedeze, întrucât aveau nevoie de acordul lui judiciar, deoarece comandanţii armatei refuzau să trimită trupe în acţiune în lipsa acestuia.

În final, Lordul Goldsmith a fost constrâns să susţină războiul, într-o declaraţie scurtă, cu numai trei zile înainte de declanşarea operaţiunilor. El afirma atunci că războiul este legal, pe baza rezoluţiilor anterioare ale ONU care ameninţau cu acţiuni împotriva lui Saddam, deşi în scrisoarea trimisă lui Blair în iulie 2002 exclusese acest argument.

Aceste dezvăluiri vin în urma unei serii de mărturii ale unor personalităţi în faţa Comisiei Chilcot, care au pus la îndoială judecata şi onestitatea lui Blair, precum şi legalitatea războiului. Aceasta ar putea fi o lovitură pentru speranţele lui Blair de a dovedi că a acţionat cu bună credinţă atunci când el şi George W. Bush au declanşat războiul din Irak. De asemenea, dezvăluirile ar putea alimenta cererile ca Blair să fie acuzat de crime de război.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici