Tot mai mulţi cetăţeni lituanieni sunt recrutaţi de servicii secrete străine

Tentativele serviciilor secrete străine de recrutare a cetăţenilor lituanieni, precum şi incidentele de spionaj cibernetic s-au intensificat în ultima perioadă, afirmă directorul general al serviciilor secrete lituaniene, Darius Jauniškis, citat de site-ul Delfi.lt.

210 afișări
Imaginea articolului Tot mai mulţi cetăţeni lituanieni sunt recrutaţi de servicii secrete străine

Tot mai mulţi cetăţeni lituanieni sunt recrutaţi de servicii secrete străine (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)

"Ne confruntăm cu un număr mare de încercări de recrutare a cetăţenilor noştri şi cele mai multe ţinte sunt persoanele care călătoresc în Rusia sau Belarus şi care, să fiu direct, sunt terorizate în aceste ţări în unele cazuri. De asemenea, spionajul cibernetic ia amploare", a afirmat Jaunişkis, joi, în timpul unui discurs susţinut în Parlament (Seimas) pe tema problemelor de securitate naţională.

El a solicitat alocarea de fonduri pentru serviciile secrete naţionale.

"Ca fost militar, pot să spun că este foarte important să luăm măsuri de precauţie, dar orice armată sau orice persoană, dacă nu vede sau nu cunoaşte nimic, poate fi vulnerabilă. Dar instituţiile care se ocupă de securitatea ţării sunt cele care pot descoperi şi preveni planurile inamicilor, pregătind ţara pentru apărare. Aş vrea să se acorde mai multă atenţie acestor instituţii, mărind fondurile alocate acestora", a declarat Jaunişkis.

Comisia pentru Apărare şi Securitate Naţională din cadrul Parlamentului lituanian a solicitat, de asemenea, alocarea mai multor fonduri Departamentului de servicii secrete (VSD), al cărui buget pe anul în curs nu a crescut, rămânând la valoarea de anul trecut, de 23,6 milioane de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici