Traficantul de arme Viktor Bout îşi va executa pedeapsa într-o închisoare din SUA rezervată teroriştilor

Viktor Bout, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că plănuia să ucidă cetăţeni americani şi să le vândă arme militanţilor columbieni, îşi va executa pedeapsa într-o închisoare rezervată teroriştilor, din statul Illinois, potrivit cotidianului Kommersant, citat de RIA Novosti în pagina online.

233 afișări
Imaginea articolului Traficantul de arme Viktor Bout îşi va executa pedeapsa într-o închisoare din SUA rezervată teroriştilor

Traficantul Viktor Bout îşi va executa pedeapsa într-o închisoare din SUA rezervată teroriştilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului, avocaţii lui Bout nu vor contesta sentinţa întrucât tribunalul american a decis plasarea acestuia într-o închisoare de securitate medie din Marion, în statul Illinois, şi nu în celebra închisoare de maximă securitate din Florence, statul Colorado.

"Suntem mulţumiţi să aflăm că Viktor Bout va fi transferat într-o închisaore de securitate medie. Este cel mai bun rezultat posibil, având în vedere că nu este vorba despre un cetăţean american", a declarat Albert Dayan, citat de Kommersant.

Publicaţia apreciază însă că declaraţiile avocaţilor referitor la condiţiile de detenţie ale lui Bout ar putea fi premature, întrucât Bout va fi închis în aşa-numita Unitate pentru Managementul Comunicării (CMU), o închisoare destinată teroriştilor condamnaţi. Aceştia sunt supuşi unor restricţii severe, precum dreptul la un singur telefon săptămânal, cu durată maximă de 15 minute, spre deosebire de limita de 300 de minute lunar, pentru deţinuţii obişnuiţi.

Totodată teroriştii pot fi vizitaţi numai de rude într-o încăpere cu pereţi din sticlă, unde au dreptul să discute numai în limba engleză, iar corespondenţa lor este monitorizată, excepţie făcând numai scrisorile adresate avocaţilor, precizează acceaşi publicaţie. Printre deţinuţii la CMU din Marion se află unii membri ai reţelei Al-Qaida şi ai grupării teroriste Al-Shahaab din Somalia.

Arestat după un flagrant al agenţilor americani, Bout a fost condamnat la 25 de ani de închisoare de Tribunalul Federal din New York pentru că plănuia să vândă arme Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici