Tragedie într-o şcoală din India: 23 de copii au murit intoxicaţi după ce au servit o masă gratuită. Directoarea a fost arestată

Într-o şcoală din Bihar, în estul Indiei, 23 de copii au murit intoxicaţi, săptămâna trecută, după ce au mâncat la masă preparate ce conţineau un insecticid puternic. Poliţia a aresta-o miercuri pe directoarea şcolii.

696 afișări
Imaginea articolului Tragedie într-o şcoală din India: 23 de copii au murit intoxicaţi după ce au servit o masă gratuită. Directoarea a fost arestată

Poliţia indiană a arestat-o pe directoarea şcolii în care 23 de copii au murit intoxicaţi

Elevii, cu vârste cuprinse între patru şi 12 ani, de la şcoala din satul Gandaman, au murit intoxicaţi după ce au servit, pe 16 iulie, o masă gratuită compusă din linte, cartofi şi orez.

Potrivit unui raport încomit de un laborator al medicinei legale publicat sâmbătă, mâncarea de linte, cartofi şi orez destinată elevilor acestei şcoli a fost preparată cu un ulei care conţinea un pesticid organofoscforic.

"Raportul a depistat un compus organofosforic în eşantioane de ulei prelevate în şcoală, unde a fost preparat şi consumat prânzul de către copii", a declarat pentru jurnalişti Ravinder Kumar, un oficial de rang înalt din cadrul Poliţiei din Patna, capitala statului Bihar.

Potrivit lui Kumar, experţii au mai constat că "substanţa toxică" găsită în aceste eşantioane de ulei prezenta o concentraţie "de cinci ori mai puternică decât în reţeta comercială (a insecticidului respectiv), disponibil pe piaţă".

În total, 23 de copii din satul Gandaman, cu vârste cuprinse între patru şi 12 ani, au murit în urma acestei intoxicaţii. Majoritatea au fost înmormântaţi pe un teren adiacent şcolii primare în care li s-a servit masa gratuită, în cazul multor elevi săraci singura lor masă zilnică.

Alţi 24 de copii şi un bucătar, intoxicaţi şi ei, erau spitalizaţi în continuare, sâmbătă, însă medici au declarat că viaţa lor nu mai este în pericol.

Poliţia a arestat-o miercuri pe directoarea şcolii

"Directoarea a venit (...) şi am arestat-o pentru a o interoga", a spus Sujeet Kumar, şeful poliţiei din districtul Saran, în statul Bihar.

"Trebuie iniţial să vorbim cu ea, după care să formulăm învinuirile" reţinute, a adăugat el, contactat telefonic.

Anchetatorii au percheziţionat săptămâna trecută domiciliul directoarei şcolii, care a fugit după ce au fost anunţate primele decese. "Am găsit acasă la ea saci cu fertilizanţi şi pesticide puşi în apropierea unor saci cu cartofi şi orez", a declarat pentru AFP un polişist.

Mese gratuite sunt oferite în fiecare zi în India pentru aproximativ 120 de milioane de copii săraci, un program care urmăreşte să crească frecvenţa şcolară. Dar copii suferă frecvent de intoxicări alimentare din cauza condiţiilor precare de igienă şi mâncării de proastă calitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici