Transportatorii rutieri greci îşi întrerup greva

Transportatorii rutieri greci au decis duminică să îşi întrerupă greva, care a provocat timp de o săptămână o penurie de carburant, paralizând transporturile şi turismul, în plin sezon estival.

25 afișări
Imaginea articolului Transportatorii rutieri greci îşi întrerup greva

Transportatorii rutieri greci îşi întrerup greva, care a paralizat transporturile şi turismul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am decis, cu o majoritate restrânsă, să suspendăm greva", a declarat directorul confederaţiei transportatorilor rutieri greci, George Tzortzatos, în urma unei reuniuni sindicale ce a durat mai mult de trei ore.

"Şoferii de camioane se vor afla din nou la volan începând de mâine" (luni), a adăugat el.

Sectoare ample ale economiei greceşti au fost afectate şi mii de pasageri au fost blocaţi, începând de duminica trecută, din cauza protestului şoferilor de camioane, care viza un proiect al Guvernului de liberalizare a sectorului lor şi de reducere a costurilor de transport.

După eşuarea negocierilor cu greviştii, autorităţile au decis miercuri să îi rechiziţioneze pe transportatorii rutieri implicaţi în mişcarea de grevă, dar majoritatea au ignorat ordinul de rechiziţionare, în pofida riscului de a fi urmăriţi în justiţie.

Pentru a aproviziona staţiile de alimentare cu carburant, Guvernul a recurs la camioane ale armatei şi la companii petroliere pentru a-i înlocui pe cei peste 30.000 de şoferi care au refuzat ordinul de rechiziţionare.

Mai multe camioane militare au fost însărcinate, sub escorta poliţiei, să se aprovizioneze de la rafinării.

Situaţia s-a detensionat într-o oarecare măsură sâmbătă seară, după propunerea Guvernului de a ridica ordinul de rechiziţionare, dacă şoferii de camioane acceptă reformarea sectorului lor.

Duminică, şoferii au declarat că vor negocia cu Guvernul în legătură cu această reformă care ar urma să deschidă complet sectorul în faţa concurenţei, în decurs de trei ani. Camionagiii consideră că reducerea prevăzută a numărului de licenţe este injustă.

Această măsură este prevăzută în planul de redresare a finanţelor Greciei, dictat de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional, în schimbul unui împrumut de 110 miliarde de euro pe trei ani, pentru a face faţă crizei financiare.

Penuria de carburant a afectat zeci de mii de cetăţeni greci şi firmele lor, precum şi turişti străini, potrivit asociaţiilor de turism regional.

Numărul rezervărilor anulate a crescut, în plin sezon estival, insulele fiind cele mai afectate.

Preşedintele Camerei de Comerţ din portul Pireu, George Zissimatos, a declarat la postul Mega că majoritatea insulelor nu au fost aprovizionate timp de mai multe zile.

"O mare cantitate de mărfuri a rămas în depozite, zece zile au fost pierdute, şi, în prezent, chiar şi comercianţii en-gros se pregătesc să plece în vacanţă", a declarat el.

Din februarie, sindicatele greceşti au organizat numeroase mişcări de grevă, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvernul socialist pentru a reduce deficitul public.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici