Tratamentul aplicat femeilor de talibani poate fi considerat o crimă împotriva umanităţii

Tratamentul aplicat de talibani femeilor şi fetelor afgane, inclusiv excluderea lor din parcuri şi săli de sport, precum şi din şcoli şi universităţi, poate constitui o crimă împotriva umanităţii, a declarat vineri un grup de experţi ONU.

2123 afișări
Imaginea articolului Tratamentul aplicat femeilor de talibani poate fi considerat o crimă împotriva umanităţii

Tratamentul aplicat femeilor de talibani poate fi considerat o crimă împotriva umanităţii

Reuters transmite că evaluarea realizată de raportorul special al ONU pentru Afganistan, Richard Bennett, şi de alţi nouă experţi ai Naţiunilor Unite, afirmă că tratamentul aplicat femeilor şi fetelor poate constitui o „persecuţie de gen” în conformitate cu Statutul de la Roma, la care Afganistanul este parte.

Experţii ONU au afirmat că reţinerea femeilor în casele lor „echivalează cu închisoarea”, adăugând că este posibil ca acest lucru să ducă la creşterea nivelului de violenţă domestică şi la probleme de sănătate mintală. Experţii au citat arestarea în această lună a activistei Zarifa Yaqobi şi a patru colegi bărbaţi.

Guvernele occidentale au cerut respectarea drepturilor femeilor, în timp ce un purtător de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului a solicitat autorităţilor talibane să înceteze imediat utilizarea biciuirii publice în Afganistan.

Ca răspuns la evaluare, purtătorul de cuvânt al Ministerului taliban al Afacerilor Externe, Abdul Qahar Balkhi, a declarat că „pedeapsa colectivă” aplicată afganilor nevinovaţi prin sancţiunile ONU, „totul în numele drepturilor femeilor şi al egalităţii, echivalează cu crime de război şi crime împotriva umanităţii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici