Tratatul START expiră sâmbătă, SUA şi Rusia continuă discuţiile pentru un nou acord

Tratatul privind dezarmarea nucleară (START) expiră sâmbătă fără ca Rusia şi Statele Unite să fi găsit un înlocuitor în pofida eforturilor de înnoire a relaţiilor bilaterale.

30 afișări
Imaginea articolului Tratatul START expiră sâmbătă, SUA şi Rusia continuă discuţiile pentru un nou acord

Tratatul START expiră sâmbătă, SUA şi Rusia continuă discuţiile pentru un nou acord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedinţii rus şi american, Dmitri Medvedev şi Barack Obama, le-au cerut delegaţiilor să facă "tot posibilul" pentru a se ajunge până la 5 decembrie la un nou acord pe tema reducerii armelor strategice (START).

Dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ian Kelly, a sugerat luni că ar fi dificil să se ajungă la un compromis înainte de data-limită, chiar dacă negociatorii lucrează de şase luni la Geneva.

"Statele Unite speră să existe un proiect de acord până la sfârşitul lui decembrie", explică Ian Kelly.

"Sigur că datele-limită sunt importante, dar şi mai important este să avem un tratat bun pe care cele două părţi să-l poată semna", subliniază oficialul american.

Obiectivele celor două ţări sunt reducerea la un nivel cuprins între 1.500 - 1.675 a numărului focoaselor nucleare (faţă de maxim 2.200 în prezent) şi la un nivel între 500 şi 1.100 a numărului vectorilor nucleari (rachete intercontinentale, submarine şi bombardiere strategice).

Semnarea noului acord de dezarmare ar urma să marcheze relansarea relaţiilor bilaterale, deteriorate în timpul fostei administraţii George W. Bush.

"Dar negocierile s-au dovedit mai dificile decât se credea, problemele sunt numeroase, iar poziţiile celor două părţi sunt foarte diferite", afirmă expertul rus Aleksandr Konovalov.

"Spre exemplu, Statele Unite propun menţinerea şi chiar sporirea controlului asupra rachetelor intercontinentale ruse, precum cele de tip Topol", măsură cu care Rusia nu este de acord pentru că SUA nu deţin rachete intercontinentale mobile sol-sol, dezvăluie ziarul Kommersant citând surse implicate în negocieri.

"Moscova suspectează că Barack Obama încearcă să ajungă la un acord înainte de a primi Premiul Nobel pentru Pace pe 10 decembrie şi aşteaptă concesii. Dar administraţia Obama nu poate face prea multe concesii Rusiei, pentru că ar avea consecinţe politice serioase asupra preşedintelui american", afirmă analistul rus Pavel Felgenhauer.

"Rusia este cea care are pretenţii foarte mari, din cauza temerilor. Rusia este în întârziere faţă de Statele Unite în materie de tehnologie. Potenţialul strategic american este mai variat şi mai complicat", explică Aleksandr Konovalov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici