Trei dintre deţinuţii americani eliberaţi de Iran au sosit în Germania

Cei trei americani de origine iraniană care au părăsit duminică Teheranul în cadrul unui schimb de deţinuţi între Iran şi Statele Unite au sosit în Germania, a declarat sub protecţia anonimatului un oficial de la Departamentul de Stat american, relatează Reuters online.

1362 afișări
Imaginea articolului Trei dintre deţinuţii americani eliberaţi de Iran au sosit în Germania

Trei dintre deţinuţii americani eliberaţi de Iran au sosit în Germania (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)

"Putem confirma că cetăţenii americani care au plecat din Iran în această (duminică) dimineaţă, după ce au fost eliberaţi din detenţie, au sosit în Germania", a declarat acest oficial.

Ei au sosit pe aeroportul din Geneva, în Elveţia, duminică seara, către ora 17.00 GMT (19.00, ora României), a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului elveţian de Externe, de unde au plecat către o bază militară din Germania.

Corespondenţi Reuters au văzut un avion de tip Dassault Falcon aparţinând Forţelor aeriene elveţiene, la bordul căruia se aflau cei trei, aterizând şi rulând până în apropierea unui avion aparţinând US Air Force (Forţele aeriene americane) care a sosit la Geneva sâmbătă seara.

A urmat un transfer de pasageri, către alt avion, care nu purta însemne elveţiene şi care a decolat.

Un purtător de cuvânt al Ministerului elveţian de Externe, Jean-Marc Crevoisier, a confirmat că la bordul avionului se aflau cei trei deţinuţi eliberaţi şi a declarat că au plecat deja către Germania.

Cei trei au părăsit Teheranul duminică, în cadrul unui schimb de deţinuţi, după ridicarea celei mai mari părţi a sancţiunilor impuse Iranului în cadrul unui acord despre care preşedintele american Barack Obama a declarat că a blocat toate căile prin care Teheranul se putea dota cu o bomba nucleară.

Un oficial american a declarat că la bordul avionului elveţian se aflau Jason Rezaian, şeful Biroului ziarului The Washington Post (WP) la Teheran, Saeed Abedini, un pastor din Idaho, şi Amir Hekmati, un fost puşcaş marin din Flint (Michigan), dar şi membri de familie.

Soţia lui Abedini, Naghmeh, a scris într-un mesaj postat pe Twitter "Saeed tocmai a aterizat în Geneva. Se pregăteşte să plece în Germania. Voi vorbi cu Saeed în câteva ore! Vă mulţumesc pentru rugăciuni!".

Alt iraniano-american eliberat în cadrul acestui schimb, Nosratollah Khosravi-Roodsari, nu se afla la bordul avionului. Un al cincilea deţinut, studentul american Matthew Trevithick, a fost eliberat separat, sâmbătă, potrivit unui oficial american.

Brett McGurk, care a ajutat la negocierea eliberării acestora, şi Patrick Kennedy, de la Departamentul subsecretarului de Stat pentru Managament, i-au aşteptat pe aeroportul din Geneva.

Avionul US Air Force şi un avion guvernamental iranian de pasageri au sosit la Geneva sâmbătă seara. Avionul iranian a decolat către Iran duminică dimineaţa, aproximativ în momentul în care deţinuţii americani părăseau Teheranul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici