LIVE UPDATE   Trei luni de război în Ucraina. Continuă bombardamentele / Speranţele lui Putin pentru o victorie rapidă s-au năruit în faţa rezistenţei eroice a ucrainienilor / Ungaria se opune unui embargo impus Rusiei / Invadatorii le fură grâul ucrainenilor, Emiratele Arabe trimit petrol în Europa

În urmă cu 3 luni în primele ore ale dimineţii într-un discurs preînregistrat Putin declanşa invazia Ucrainei. Speranţele preşedintelui rus pentru o victorie rapidă s-au năruit în faţa rezistenţei eroice a ucrainienilor.

13531 afișări
Imaginea articolului Trei luni de război în Ucraina. Continuă bombardamentele / Speranţele lui Putin pentru o victorie rapidă s-au năruit în faţa rezistenţei eroice a ucrainienilor / Ungaria se opune unui embargo impus Rusiei / Invadatorii le fură grâul ucrainenilor, Emiratele Arabe trimit petrol în Europa

FOTO With Ukraine/ Twitter

UPDATE 22:45 Ruşii pregătesc un asalt total

UPDATE 21:30 Media: General rus ucis în Donbass

Un general al forţelor aeriene ruse a fost ucis în estul Ucrainei, susţine diverse surse mass-media, inclusiv BBC, Ukrainska Pravda şi Dpa. Avionul generalului Botaşov a fost doborât duminică de o rachetă Stinger deasupra oraşului Popansa din Donbass. Se crede că generalul este cel mai înalt ofiţer al forţelor aeriene ruse ucis de la începutul războiului din Ucraina.

Presa ucraineană a raportat deja informaţia duminică, dar până în prezent nu a ajuns nicio confirmare oficială a morţii generalului rus. Potrivit surselor ucrainene, el este al 9-lea general rus ucis în timpul războiului.

Botaşov a fost considerat un pilot excelent, dar a fost retras de armata rusă în 2013, după prăbuşirea unui avion Su-27.

UPDATE 21:00 Miliardarul George Soros a cerut lumii să facă totul pentru a-l învinge cât mai repede pe Vladimir Putin

UPDATE 20:00 Occidentalii au fost admişi la procesul împtriva luptătorilor de la Azovstal

Reprezentanţii mai multor ţări, „inclusiv cele occidentale”, vor fi invitaţi să participe la procesul luptătorilor de la Azovstal. Şeful Republicii Populare Doneţk, Denis Puşilin, a declarat asta agenţiei de presă Interfax, precizând că „cel mai probabil, unul dintre primele procese va avea loc la Mariupol”.

UDPDATE 19:00 Duda: Polonia va sprijini statutul de candidat UE pentru Ucraina

Polonia va sprijini acordarea statutului de candidat UE Ucrainei, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda la Forumul Economic Mondial de la Davos. Asta în timp ce Franţa şi Germania susţin că e prea devreme pentru ca Ucraina să intre în UE.

UPDAET 18:50 Borrell: UE în război ar rămâne fără muniţie după 2 săptămâni

„Ştim unde ne sunt lacunele noastre. Este vorba de a avea voinţa de a acţiona într-o manieră coordonată. Dacă acest război nu este un semnal de alarmă, nu ştiu ce poate fi. Ar trebui să învăţăm din acest război. Armatele europene nu ar putea menţine un război ca cel din Ucraina mai mult de două săptămâni. Muniţia s-ar termina. Am putea pleca de la asta”, a declarat de Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, într-un discurs la think tank-ul Ceps.

UPDATE 18:40 Moscova: portul Mariupol, deminat

Inginerii ruşi au finalizat deminarea portului Mariupol, a anunţat Ministerul rus al Apărării. „Specialiştii din flota Mării Negre şi trupele de ingineri au finalizat deminarea teritoriului portului Mariupol. Au fost examinate 134 de structuri şi au fost găsite şi neutralizate peste 12 mii de obiecte explozive şi arme abandonate de militanţii ucraineni”, se explică într-un informare venind de la Ria Novosti.

UPDATE 18:30 Şeful poliţiei din Kiev: Peste 10 gropi comune găsite în regiune

Până în prezent, în regiunea Kiev au fost găsite peste 10 gropi comune, iar această cifră nu este definitivă, adeclarat şeful poliţiei ucrainene, Andri Nebitov pe canalele TV ucrainene, citat de Ukrinform. „Până acum, am găsit peste 10 gropi comune în regiunea Kiev, dintre care majoritatea, 8, în raionul Bucea. Cele mai mari au fost în Bucea, unde erau 40, respectiv 57 de cadavre. Şi, din păcate, această cifră nu este definitivă”, a spus el.

UPDATE 18:00 ONU: aproape 4.000 de civili au murit în conflictul din Ucraina

Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului (Ohchr) a raportat că 3.942 de civili au murit şi 4.591 au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse. Ukrinform relatează subliniind că printre victime se numără aproape 260 de copii. Bilanţul, potrivit  Ohchr însuşi, ar fi însă şi mai dramatic, având în vedere că „informaţiile din unele locuri de lupte intense sunt întârziate şi multe rapoarte încă aşteaptă confirmarea”, scrie Ukrinform.

UPDATE 17:50 Emiratele Arabe trimit petrol în Europa

Emiratele Arabe Unite au început să trimită mărfuri de petrol către Europa, unde încearcă să reducă dependenţa de Rusia, în urma invaziei Ucrainei, scrir Bloomberg. Petrolierul Moscow Spirit, închiriat de compania de transport maritim TotalEnergies, navighează spre vest, în Marea Mediterană, cu o încărcătură de aproximativ un milion de barili de ţiţei din Emiratele Arabe Unite.

Potrivit datelor Bloomberg referitoare la monitorizarea tancurilor şi agenţilor portuari, este probabil ca marfa să fie destinată unui port european. Aceeaşi companie deţine, de asemenea, petrol din Emiratele Arabe Unite pe un supertanc în drum spre Egipt. Este foarte probabil, potrivit Bloomberg, ca acest joc să ajungă şi în Europa. Ultimele încărcături de petrol din Emiratele Arabe Unite cu destinaţia Europa au fost livrate în mai 2020, în timp ce pandemia de Covid-19 a făcut furori.

UPDATE 17:40 Polonia gata să cumpere încă 6 baterii Patriot

Varşovia a anunţat că intenţionează să cumpere alte 6 baterii ale sistemului de apărare antirachetă Patriot din Statele Unite, pentru a-şi consolida capacitatea defensivă în contextul invaziei ruse a Ucrainei. Achiziţia, a anunţat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, se bazează pe memoriul semnat cu Statele Unite în 2017. În martie, Statele Unite au transferat două baterii Patriot din Germania în Polonia.

UPDATE 17:30 Ruşii le fură ucrainenilor grâul

UPDATE 17:00 Descoperire macabră în Mariupol

UPDATE 16:40 Peter Stano, UE: Soldaţii ruşi au violat femei şi bebeluşi

„Este alarmant că există din ce în ce mai multe rapoarte despre crime de nespus comise de armata rusă împotriva poporului ucrainean. Cele mai tulburătoare sunt rapoartele despre utilizarea violenţei sexuale de către soldaţii ruşi ca armă de război împotriva femeilor şi copiilor, inclusiv a copiilor. Acest lucru este deosebit de odios şi ne arată ce fel de oameni primesc ordine de la Putin şi pe cine trimite el în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, în conferinţa de presă zilnică a executivului UE. „Executorii trebuie şi vor fi traşi la răspundere”, a adăugat Stano.

UPDATE 16:30 Lituania: a sosit primul tren cu grâu ucrainean pentru export

Primul tren cu o încărcătură de cereale ucrainene a sosit în Lituania, care va fi apoi exportat prin porturile ţării baltice, raportează căile ferate lituaniene. Este vorba despre o livrare-test, care are ca scop evaluarea eficacităţii rutelor alternative, în imposibilitatea utilizării porturilor ucrainene, blocate de ostilităţile cu Moscova.

UPDATE 16:20 Kiev: ruşii indică drumuri minate şi împuşcă maşini civile

În sudul Ucrainei, ruşii au arătat spre maşini civile o zonă minată şi au împuşcat supravieţuitorii exploziei, susţine Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei, citat de Ukrainska Pravda. „În timpul înaintării diviziilor noastre prin Nikolaievşcina spre regiunea Herson, au fost găsite mai multe maşini civile cu cadavrele unor oameni mutilaţi şi împuşcaţi, când localnicii au încercat evacuarea din zonă de către ocupanţi. Ei le-au arătat mai întâi o rută permisă, prin zona minată, apoi i-a împuşcat pe supravieţuitorii bombardamentelor”. Printre morţi se numără şi doi copii.

UPDATE 16:00 Putin: Economia Rusiei va rămâne deschisă, fluxurile se vor schimba

Economia Rusiei va rămâne deschisă „în noile condiţii în care se află ţara”, a declarat preşedintele rus Putin: ieri a garantat că toţi indicatorii macroeconomici indică faptul că ţara rezistă sancţiunilor, în ciuda dificultăţilor. „Vom extinde cooperarea cu ţările care sunt interesate de un parteneriat reciproc avantajos”, a adăugat el.

Pentru aceasta, va fi necesar să se abordeze o serie întreagă de probleme: organizarea infrastructurilor de plată adecvate în monede naţionale, stabilirea relaţiilor ştiinţifice şi tehnologice şi consolidarea lanţurilor logistice, creşterea eficienţei acestora, deschiderea de noi căi pentru transportul mărfurilor, a explicat preşedintele rus.

„Semnificaţia strategică a acestui angajament a crescut semnificativ în ultimele luni. Acţiunile unor ţări, dorinţa lor de a se apropia de Rusia, chiar în dezavantajul lor, au arătat importanţa diversificării fluxurilor de transport, a întăririi coridoarelor către parteneri previzibili şi responsabili”, a zis Putin.

UPDATE 15:30 Navalnîi va ajunge într-o închisoare cu regim strict

UPDATE 15:00 UE: Ungaria nu vrea să discute de embargo

Premierul ungar Viktor Orbán a cerut să nu discute despre embargoul rusesc pe petrol propus de UE la summitul liderilor de săptămâna viitoare. Premierul ungar i-a scris preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, spunând că ţara sa nu ar putea susţine sancţiunile fără mai multe detalii despre finanţarea UE disponibilă pentru a ajuta Budapesta să scape de petrolul rusesc. „Discutarea pachetului de sancţiuni la nivel de lider în absenţa unui consens ar fi contraproductivă”, a scris Orbán în scrisoare, văzută de Financial Times.

UPDATE 14:55 UE a aprobat cea de-a patra tranşă de asistenţă militară acordată Ucrainei în valoare de 500 de milioane de euro, anunţă eful Biroului Prezidenţial ucrainian Andriy Yermak 

UPDATE 14:00 Ruşii au capturat Svetlodarsk, regiunea Doneţk

Localnicii spun că invadatorii au intrat în oraş în dimineaţa zilei de 24 mai între orele 8 şi 9.

UPDATE 12:50 Alarmă de raid aerian în Nikolaiev (Mykolaiv) şi Odesa. Au fost raportare explozii

UPDATE 12:40 Ucraina face apel la parteneri să accelereze livrările de arme şi muniţii

UPDATE 12:30 În dimineaţa zilei de 24 mai, armata rusă a tras din lansatorul de rachete multiple Hurricane în teritoriul comunităţii Zelenodolsk din regiunea Dnipropetrovsk, relatează şeful OVA din Dnepropetrovsk Valentin Reznichenko

UPDATE 12:00 Rusia lansează un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în estul ţării. Bătălia ar putea fi decisivă

Bătăliile decisive din această fază a războiului se desfăşoară în sudul regiunii. Ruşii încearcă să cucerească regiunea Donbas formată din două provincii estice, Doneţk şi Luhansk, şi să încercuiască forţele ucrainene din est.
 
În cea mai estică parte a Donbasului aflat sub autoritatea statului ucrainean se află oraşul Sievierodonetsk de pe malul estic al râului Siverskiy Donets şi oraşul geamăn Lysychansk de pe malul vestic. Acestea au devenit ţinte strategice pentru Rusia, iar ruşii avansează din trei direcţii pentru a le încercui.
 
„Inamicul şi-a concentrat eforturile pe desfăşurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk şi Sievierodonetsk. Intensitatea focului asupra oraşului Sievierodonetsk a crescut de mai multe ori, ei pur şi simplu distrug oraşul", a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul din Luhansk.
 
Mai la vest, în Slovyansk, unul dintre cele mai mari oraşe din Donbas aflate încă în mâinile ucrainenilor, sirenele de raid aerian au răsunat marţi dimineaţa.
 
Bătălia din est urmează capitulării, săptămâna trecută, a garnizoanei ucrainene din portul Mariupol, după aproape trei luni de asediu.
 
Rusia controlează acum o porţiune neîntreruptă din estul şi sudul Ucrainei, dar nu şi-a atins încă obiectivul de a cuceri în totalitate regiunile Luhansk şi Doneţk. 
 

UPDATE 11:45 Microsoft va asista Ucraina în documentarea crimelor de război  

UPDATE 11:30 Ucraina, ajutată „să schimbe jocul”, cu lansator sofisticat de rachete Harpoon pentru a debloca portul Odesa 

UPDATE 10:10 Metroul din Harkov a început să funcţioneze. Primele trenuri au ajuns la staţia de metrou după o pauză de trei luni.

UPDATE 9:00 Alarmă de raid aerian în regiunile Harkov, Doneţk şi Luhansk

UPDATE 8:00 234 de copii ucişi de Rusia în Ucraina, anunţă Biroul Procurorului General. Alţi 433 de copii au fost răniţi. 

Situaţia în prezent

Roşu: Teritorii controlate de Rusia sau separatiştii pro-ruşi

Albastru: Teritorii recucerite de forţele ucrainiene

UPDATE Un diplomat rus cu peste 20 de ani de experienţă şi-a anunţat luni demisia în semn de protest faţă de războiul ţării sale împotriva Ucrainei, au relatat mai multe instituţii media. 

Într-un protest public rar întâlnit din partea unui oficial rus, Boris Bondarev, un diplomat al misiunii diplomatice a Rusiei la ONU în Geneva, a postat o declaraţie pe un cont de LinkedIn în care condamnă invazia Rusiei în Ucraina şi critică Ministerul rus de Externe pentru complicitate în ceea ce el a descris ca fiind un "război agresiv" - un limbaj care este interzis în Rusia în conformitate cu legile de cenzură pe timp de război.

"Timp de douăzeci de ani din cariera mea diplomatică am văzut diferite turnuri ale politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost atât de ruşine de ţara mea ca pe 24 februarie anul acesta", a scris Bondarev, referindu-se la decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina.

"Războiul agresiv declanşat de Putin împotriva Ucrainei şi, de fapt, împotriva întregii lumi occidentale, nu este doar o crimă împotriva poporului ucrainean, ci şi, probabil, cea mai gravă crimă împotriva poporului rus".

Metroul din Harkov îşi va relua activitatea la trei luni de începerea războiului

Metroul din Harkov îşi va relua activitatea după luni de zile în care a servit drept adăpost: Ihor Terejov, primarul oraşului Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat că metroul din oraş va fi repus în funcţiune marţi, după luni de zile în care a servit drept adăpost pentru cetăţenii care doreau să scape de bombardamentele ruseşti.

"Mâine, pe 24 mai, vom deschide metroul", a declarat Terekhov.

Intervalele nu vor fi aceleaşi ca în timp de pace. Depozitul metroului a fost avariat în timpul bombardamentelor, aşa că intervalele vor fi mai lungi.

În timpul apogeului bombardamentelor ruseşti asupra oraşului Harkov - al doilea oraş ca mărime din Ucraina - mulţi locuitori s-au refugiat în reţeaua de metrou a oraşului.

UE poate ajunge la un acord privind sancţiunile impuse Rusiei, afirmă vicecancelarul german.

Robert Habeck, vicecancelarul şi ministrul german al economiei, a vorbit luni la CNN despre războiul din Ucraina şi despre eforturile Europei de a reduce dependenţa de energia rusă. Întrebat dacă Uniunea Europeană ar putea ajunge la un acord cu privire la următoarea rundă de sancţiuni, inclusiv un embargo petrolier, el a spus că este încrezător că se poate ajunge la un acord şi că acesta ar putea fi încheiat în câteva zile.

"Mă aştept ca toată lumea - inclusiv Ungaria - să lucreze pentru a găsi o soluţie", a spus el.
.
Mai mult ajutor pentru Ucraina. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat luni, la încheierea celei de-a doua reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina, că 20 de ţări "au anunţat noi pachete de asistenţă de securitate" pentru această ţară.

Administraţia Biden ia în considerare trimiterea de forţe pentru operaţiuni speciale pentru a-şi proteja ambasada de la Kiev

Administraţia Biden se află în primele etape ale unei eventuale trimiteri de forţe pentru operaţiuni speciale (SOF) în Ucraina pentru misiunea foarte limitată de a ajuta la paza ambasadei SUA de la Kiev, potrivit mai multor oficiali americani. Ideea de a folosi SOF se află în stadii foarte preliminare şi nu a fost încă prezentată preşedintelui american Joe Biden pentru o decizie, au declarat sursele pentru CNN. Ambasada a fost redeschisă săptămâna trecută, după ce a fost închisă timp de aproximativ trei luni. Deocamdată, ambasada şi numărul limitat de personal al acesteia sunt protejate de agenţii de securitate diplomatică ai Departamentului de Stat.

Putin susţine că Rusia "rezistă la impactul sancţiunilor". Preşedintele Vladimir Putin a declarat luni că economia rusă "rezistă impactului sancţiunilor", în ciuda perspectivelor economice sumbre pentru ţară după invazia din 24 februarie.

"În ciuda tuturor dificultăţilor, economia rusă rezistă impactului sancţiunilor şi rezistă destul de bine", a declarat Putin în cadrul unei întâlniri cu preşedintele din Belarus Alexander Lukaşenko în staţiunea Soci, situat la Marea Neagră. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici