Treisprezece persoane au murit în R.D. Congo din cauza unei febre hemoragice nedeterminate

Treisprezece persoane au murit de un tip nedeterminat de febră hemoragică începând cu 11 august în nord-vestul Republicii Democratice Congo, ţară în care a fost descoperit virusul Ebola ce a provocat peste 1.300 de morţi în Africa de Vest, a anunţat Ministerul Sănătăţii, citat de AFP.

354 afișări
Imaginea articolului Treisprezece persoane au murit în R.D. Congo din cauza unei febre hemoragice nedeterminate

Treisprezece persoane au murit în R.D. Congo din cauza unei febre hemoragice nedeterminate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Treisprezece persoane au murit de la 11 august de o febră hemoragică de origine nedeterminată. Cele treisprezece persoane decedate prezentau febră, diaree, vărsături şi, în fază terminală vomitau materii negricioase", a precizat doctorul Felix Kabange Numbi.

Circa 80 de persoane care au fost în contact cu bolnavii decedaţi sunt urmărite la domiciliu la Boende Moke, Lokolia, Watsikengo şi Lokula, localităţi situate în nord-vest, a adăugat ministrul congolez. Ele vor fi supravegheate zilnic timp de 21 de zile.

În caz de febră, diaree, vărsături sau orice formă de hemoragie, ele vor fi duse în centre de sănătate, la Lokolia şi Watsikengo, a adăugat el.

Lokolia şi Watsikengo, situate la o distanţă de 30 de kilometri, sunt epicentrele bolii. Autorităţile au creat în cele două localităţi comisii desemnate să urmărească bolnavii, măsurile de igienă şi înhumarea în siguranţă a victimelor.

Au fost prelevate probe şi acestea vor fi analizate de Institutul naţional de cercetare biomedicală (INCB), precum şi de laboratorul din Franceville, în Gabon, pentru a stabili originea exactă a bolii. "Ar trebui să avem rezultatele în şapte zile", a declarat ministrul.

În plus, un sistem de îngrijiri gratuite a fost pus în aplicare şi un centru de preluare a pacienţilor a fost amenajat la Lokolia săptămâna trecută.

Prima victimă a febrei hemoragice a fost o femeie însărcinată şi alte 12 persoane au decedat după ce au intrat în contact cu ea în timp ce era bolnavă sau după ce a decedat.

"Cinci membri ai personalului medical au murit, dintre care un medic, două infirmiere, un medic specialist în igienă şi un îngrijitor. Celelalte victime sunt rude sau oameni din sat care au participat la înmormântare", a explicat ministrul, subliniind că, de atunci, au fost distribuite kituri de protecţie personalului medical.

O epidemie de Ebola s-a declanşat la începutul anului în Guineea. Aceasta s-a soldat cu cel puţin 1.350 de morţi, dintre care 576 în Liberia, 396 în Guineea şi 374 în Sierra Leone, potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 18 august.

La sfârşitul lui iulie, RDC a ridicat pragul de alertă, a anunţat înăsprirea controalelor pasagerilor ce veneau din ţările afectate, precum şi pregătirea dispozitivului medical.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici