Tribunalul din Milano a condamnat foşti agenţi CIA pentru răpirea unui imam egiptean

Tribunalul din Milano a abandonat miercuri acuzaţiile împotriva foştilor directori al CIA din Roma, Jeff Castelli, şi al SISMI, serviciul militar de informaţii italian, Nicolo Pollari, dar a condamnat 23 de foşti agenţi CIA şi doi italieni pentru răpirea în 2003 a unui imam egiptean.

68 afișări
Imaginea articolului Tribunalul din Milano a condamnat foşti agenţi CIA pentru răpirea unui imam egiptean

Tribunalul din Milano a condamnat foşti agenţi CIA pentru răpirea unui imam egiptean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Douăzeci şi cinci de agenţi CIA şi un colonel al Forţelor Aeriene americane au fost judecaţi în contumacie în Italia, împreună cu şapte oficiali din cadrul serviciilor secrete italiene - între care fostul director SISMI Nicolo Pollari - pentru răpirea imamului Abu Omar în 2003.

Abu Omar a fost capturat pe o stradă din Milano la 17 februarie 2003, în cursul unei operaţiuni coordonate a SISMI şi CIA. Avocaţii imamului susţin că acesta a fost torturat într-o închisoare din Egipt şi au cerut daune de zece milioane de euro.

Fostul director al CIA la Milano de la acea vreme, Robert Seldon Lady, a fost condamnat la opt ani de închisoare şi alţi 22 de foşti agenţi, toţi judecaţi în lipsă, au primit cinci ani de detenţie. Doi foşti agenţi italieni au fost condamnaţi la trei ani de închisoare.

Pentru fostul director al CIA la Roma, Jeffrey Castelli, şi alţi doi foşti agenţi ai CIA, Betnie Madero şi Ralph Russomando, renunţarea la acuzaţiile penale a fost sprijinită de judecător datorită "imunităţii diplomatice" de care dispun în calitate de funcţionari americani la Roma.

De asemenea, tribunalul a decis abandonarea acuzaţiilor împotriva fostului director al SISMI Nicolo Pollari, a fostului său adjunct Marco Mancini şi a altor trei foşti membri ai serviciilor secrete. Mancini părea mulţumit de decizie, flancat de avocaţii săi care l-au sfătuit să nu facă declaraţii.

Judecătorul Oscar Maggi a precizat că cei cinci foşti oficiali italieni erau protejaţi de "secretul de stat" şi, prin urmare, nu pot fi judecaţi. Avocaţii apărării au argumentat că nu pot dovedi nevinovăţia clienţilor lor din cauza confidenţialităţii detaliilor acestui caz.

Colonelul Luciano Seno, condamnat la trei ani, a calificat sentinţa drept o "nebunie". "Cum se face că ei sunt eliberaţi şi eu condamnat?", s-a întrebat el.

Pe de altă parte, tribunalul a condamnat toţi acuzaţii găsiţi vinovaţi să îl indemnizeze pe fostul imam cu un milion de euro, lăsându-i acestuia posibilitatea de a cere mai mult într-un tribunal civil, şi să-i acorde 500.000 de euro soţiei sale.

Acest proces este simbolic deoarece este primul din Europa privind transferurile secrete efectuate de CIA, al căror obiect au fost persoane suspectate de terorism, către ţări cunoscute că practică tortura, după atentatele de la 11 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici