Tronul lui Erdogan se clatină. După mult timp, preşedintele Turciei pare să aibă un adversar puternic

Ani la rând, liderul opoziţiei turce Kemal Kilicdaroglu a fost ridiculizat pentru comportamentul său considerat prea blând şi pentru eşecul de a se face remarcat în alegeri. Însă în ultima perioadă liderul Partidul Republican al Poporului (CHP) a schimbat strategia.

43714 afișări
Imaginea articolului Tronul lui Erdogan se clatină. După mult timp, preşedintele Turciei pare să aibă un adversar puternic

Tronul lui Erdogan se clatină. După mult timp preşedintele Turciei pare să aibă un adversar puternic

Vineri, Kemal Kilicdaroglu s-a prezentat neinvitat la agenţia de statistică a ţării şi a acuzat-o că manipulează datele despre inflaţie la ordinele lui Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei. Stând în faţa instituţiei, după ce i s-a refuzat intrarea, el i-a avertizat ferm pe funcţionarii publici ai ţării să „facă ceea ce trebuie”, relatează Financial Times.

Cu o ţară cuprinsă de turbulenţe economice, o monedă în scădere şi o inflaţie cu două cifre, opoziţia condusă de Kilicdaroglu este dată de sondaje cu şanse reale să îl învingă Erdogan şi aliaţii săi. Opoziţia este convinsă că l-ar putea învinge pe preşedinte în votul programat pentru 2023

"Avem un guvern care şi-a pierdut grav capacitatea de a guverna”, a declarat pentru Financial Times Kilicdaroglu, un fost birocrat în vârstă de 72 de ani, care se află la conducerea CHP de mai bine de un deceniu.

Partidul Republican al Poporului a fost înfiinţat de părintele fondator al Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk şi a fost mult timp văzut ca un purtător standard al secularismului, purtând un conflict cu conservatorii Turciei. Descriindu-se ca social-democrat, CHP are, de asemenea, o puternică aripă naţionalistă care a îndepărtat milioanele de kurzi de partid.

Dar după ani în care nu a reuşit să slăbească popularitatea lui Erdogan, al cărui partid Justiţie şi Dezvoltare (AKP) a condus timp de aproape două decenii, Kilicdaroglu a devenit arhitectul improbabilului grup care contestă acum "domnia" lui Erdogan.

Alianţa anti-Erdogan este una ce părea improbabilă dat fiind că are în componenţă naţionalişti dar şi kurzi, oameni de stânga dar şi de drepata, secularişti dar şi conservatori religioşi.

Coaliţia a început în 2017, când partidele rivale şi-au îngropat diferenţele pentru a face campanie împreună pentru un vot „nu” la referendumul din acel an privind abolirea sistemului parlamentar al ţării şi consolidarea puterii preşedintelui. Partea lor a pierdut cu puţin, dar campania a pus bazele unei colaborări ulterioare. Acest lucru a dat roade doi ani mai târziu, când candidaţii pentru opoziţiei au câştigat alegerile pentru primarile din Istanbul şi Ankara, punând capăt celor 25 de ani de dominaţie a lui Erdogan şi aliaţii săi asupra celor mai mari două oraşe ale Turciei. De atunci, Kilicdaroglu a devenit un mediator între cele şase partide ce constituie alianţa opoziţiei.

Cu o economie subredă şi cu o opoziţie unită, Erdogan are în faţă în 2023 sau chiar mai devreme, în cazul unor alegeri anticipate, cea mai mare provocare electorală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici