Trump ameninţă China: ”Va plăti scump pentru ceea ce a făcut lumii”

  • Într-un videoclip filmat miercuri la Casa Albă Donald Trump a acuzat din nou China pentru situaţia dramatică în care se află SUA din cauza răspândirii coronavirusului, promiţând că Beijingul va „plăti scump pentru ceea ce a făcut lumii”, potrivit CNN.
  • Limbajul agresiv al lui Trump vine într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi China sunt extrem de instabile, atât diplomatic, cât şi militar.
  • Promisiunile lui Trump de a face China „să plătească” sunt cu certitudine o referire la relaţiile comerciale cu Beijingul, ambele ţări fiind deja implicate într-un război comercial.
39958 afișări
Imaginea articolului Trump ameninţă China: ”Va plăti scump pentru ceea ce a făcut lumii”

Trump ameninţă China: ”Va plăti scump pentru ceea ce a făcut lumii”

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a lovit din nou China în legătură cu pandemia de coronavirus, promiţând că Beijingul va „plăti scump pentru ceea ce a făcut lumii,” relatează CNN.

Nu a fost vina voastră că s-a întâmplat acest lucru, a fost vina Chinei”, a declarat Trump într-un videoclip filmat miercuri la Casa Albă, în care vorbea despre propria recuperare după infectarea cu virusul care a afectat mai mulţi înalţi oficiali ai administraţiei.  „China va plăti scump pentru ceea ce a făcut acestei ţări.”

Deşi Beijingul se aştepta la un astfel de discurs după infectarea lui Trump, limbajul său agresiv - care aminteşte de ameninţări similare făcute la adresa Iranului la începutul mandatului său - vine într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi China sunt extrem de instabile, atât din punct de vedere diplomatic, cât şi militar.

China şi-a exprimat pretenţiile teritoriale în Marea Chinei de Sud, în Himalaya şi asupra Taiwanului, care are o independenţă neproclamată oficial, toate, zone în care SUA sunt deja implicate militar sau ar putea fi uşor implicate în cazul unui conflict.

În ultimele săptămâni, Forţele Armate Chineze au lansat o rafală de videoclipuri care promovau capacitatea lor de a se confrunta cu SUA, în timp ce mass-media de stat avertiza Washingtonul să nu pună la încercare Beijingul, pe fondul sărbătoririi a 70 de ani de când a China intrat în războiul din Coreea, numit în chineză „Războiul de rezistenţă împotriva agresiunii SUA şi de ajutorare a Coreei”.

Promisiunile lui Trump de a face China „să plătească” constituie cel mai probabil o referire la o ofensivă de natură  comercială asupra Beijingului, un punct central al administraţiei preşedintelui Trump, dar chiar şi aşa, nu este sigur că agresiunea prelungită va da roade, ambele ţări fiind deja implicate într-un război comercial în desfăşurare, iar China devenind din ce în ce mai intransigentă după luni de negocieri stagnate.

Beijingul ar putea spera la o restabilire a normalităţii în noiembrie, când, fie Trump va câştiga un al doilea mandat şi ar fi de aşteptat să îşi nuanţeze discursul agresiv, fie va fi înlocuit de candidatul democrat Joe Biden.

În dezbaterea vice-prezidenţială de joi, Mike Pence, a evitat în mare măsură problema relaţiei Washingtonului cu China (la fel ca şi rivala sa, Kamala Harris), însă a condamnat Beijingul pentru modul în care a gestionat pandemia.

China este de vină pentru coronavirus”, a spus Pence, într-un răspuns care a fost cenzurat în China, transmisia CNN fiind întreruptă în timp ce Pence vorbea. „Preşedintele Trump nu este mulţumit de asta, a spus-o clar. China şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu au avut o atitudine corectă faţă de poporul american”.

Evident, astfel de răspunsuri sunt destinate unui public intern, administraţia Trump căutând să deturneze atenţia de la acuzaţiile legate de propria gestionare a pandemiei, care a lovit SUA mai rău decât orice altă ţară.

Puţini sunt cei care neagă faptul că autorităţile chineze au avut un răspuns inadecvat la declanşarea pandemiei, minimizând pericolul şi cenzurând avertismentele medicilor, dar ulterior China a reuşit să ţină sub control focarele la nivel naţional. Spre deosebire de cele mai multe ţări din lume, care încă se confruntă cu apariţia constantă a unor noi focare, în prezent China se bucură de o sărbătoare naţională de opt zile, foarte mulţi chinezi călătorind neîngrădiţi în interiorul ţării.

Trump a căutat de mult timp să acuze China în privinţa pandemiei. Rămâne de văzut care va fi părerea americanilor în acest sens la alegerile de luna viitoare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici