Trump declasifică documente legate de ancheta FBI privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016

Preşedintele american Donald Trump a declasificat luni un dosar legate de primele zile ale anchetei FBI privind ingerinţele Rusiei în alegerile din 2016, inclusiv porţiuni ale unui mandat secret de supraveghere şi mesaje text ale fostului director al FBI, James Comey, relatează The Associated Press.

626 afișări
Imaginea articolului Trump declasifică documente legate de ancheta FBI privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016

Trump declasifică documente legate de ancheta FBI privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016

Trump a făcut această mişcare ca răspuns la solicitările aliaţilor săi din Congres, care au declarat că ei consideră că ancheta privind ingerinţele Rusiei a fost afectată de prejudecăţile anti-Trump din rândul FBI şi al Departamentului de Justiţie.

De asemenea, mişcarea a venit în timp ce Trump şi-a continuat eforturile de a submina ancheta specială a consilierului Robert Mueller, ca urmare a deciziei fostului său şef de campanie Paul Manafort de a pleda vinovat şi în timpul anchetei în curs de desfăşurare care îl vizează pe asociatul său, Roger Stone.

Decizia lui Trump va duce la publicarea mesajelor text şi a documentelor ce implică mai mulţi demnitari din cadrul Departamentului de Justiţie şi oficiali FBI, care l-au atacat în mod repetat în ultimul an.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a anunţat decizia luată de Trump într-o declaraţie scrisă, spunând că preşedintele a transmis Biroului Directorului Naţional de Informaţii şi Departamentului de Justiţie să declasifice documentele "la cererea unui număr de comisii ale Congresului şi din motive de transparenţă".

Potrivit declaraţiei, Trump a declasificat aproximativ 20 de pagini din mandatul obţinut în temeiul Legii privind supravegherea de informaţii externe pentru a monitoriza comunicările fostului sîău consilier de campanie, Carter Page şi interogatoriile FBI, efectuate pentru a asigura acest mandat.

De asemenea, declasifică toate rapoartele FBI care documentau interogatoriile cu oficialul superior al Departamentului de Justiţie, Bruce Ohr, care era în contact cu fostul spion britanic Christopher Steele. Steele a fost un informator al FBI a cărui cercetare privind legăturile lui Trump cu Rusia a fost compilată într-un dosar care a devenit un partizan fulger de la publicarea sa în ianuarie 2017.

Potrivit afirmaţiei lui Sanders, Trump a cerut, de asemenea, Departamentului de Justiţie să facă publice mesajele text ale lui Comey, Ohr, fostului director FBI Andrew McCabe, fostului avocat al FBI Lisa Page şi fostului agent special al FBI, Peter Strzok.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici