Trump şi-a îndemnat susţinătorii înarmaţi să ia cu asalt Capitoliul, declară un consilier

Donald Trump ştia că susţinătorii săi aveau arme atunci când i-a îndemnat să ia cu asalt Capitoliul pentru a schimba rezultatul alegerilor, a declarat un fost consilier de la Casa Albă, conform BBC.

803 afișări
Imaginea articolului Trump şi-a îndemnat susţinătorii înarmaţi să ia cu asalt Capitoliul, declară un consilier

Fostul consilier Cassidy Hutchinson a declarat în faţa comisiei care investighează revolta din 6 ianuarie că Trump şi colaboratorii săi cunoşteau potenţialul violent al mişcării sociale.

Dar mitingul planificat, despre care avocatul Rudy Giuliani a spus că l-ar face pe Trump "să pară puternic", a continuat.

Preşedintele a cerut, de asemenea, să se alăture el însuşi marşului de la Capitoliu, a spus ea.

Într-o serie de audieri publice, comisia a încercat să îl lege direct pe fostul preşedinte de eforturile de a împiedica Congresul să certifice rezultatele alegerilor.

Până acum, comisiei din Congres îi lipsea o piesă cheie din puzzle - mărturia unei persoane care ar putea oferi o relatare de primă mână a situaţiei de la Casa Albă în orele de dinaintea atacului.

Dar la cea de-a şasea audiere Cassidy Hutchinson a completat golurile.

În calitate de consilier principal al şefului de cabinet al lui Trump, Mark Meadows, Hutchinson stătea la mai puţin de 10 secunde de Biroul Oval, vorbea zilnic cu Meadows şi era principala persoană de legătură între Aripa de Vest şi Capitoliu.

Ea a povestit că mai mulţi oficiali de rang înalt au avertizat în mod repetat că mitingul din 6 ianuarie ar putea scăpa de sub control.

Directorul Serviciului Naţional de Informaţii, John Ratcliffe, a spus Casei Albe că evenimentul ar putea fi "periculos pentru moştenirea preşedintelui", în timp ce consilierul Pat Cipollone şi-a exprimat îngrijorarea că ar părea că Casa Albă incită la o revoltă.

Iar cu câteva zile înainte de atac, Hutchinson a povestit că Meadows a recunoscut că lucrurile "ar putea deveni foarte, foarte rele".

Cu toate acestea, în dimineaţa zilei de 6 ianuarie, când a fost informat că participanţii la miting au adus cu ei pistoale, cuţite şi alte arme, Meadows abia şi-a ridicat privirea din telefon şi a întrebat "altceva"?

Dna Hutchinson a susţinut că Trump a fost informat că unii dintre susţinătorii săi au fost opriţi de Secret Service pentru că erau înarmaţi şi declanşau dispozitivele de securitate.

Dar fostul preşedinte a cerut ca dispozitivele de securitate să fie îndepărtate şi ca spaţiul oficial al mitingului să fie umplut la capacitate maximă, spunând în mod repetat "nu sunt aici ca să mă rănească", a susţinut ea.

După ce susţinătorii au mărşăluit până la Capitoliu, Trump a insistat apoi că vrea să li se alăture, încercând, se pare, să conducă vehiculul prezidenţial atunci când angajaţii săi au refuzat să îl ducă acolo.

În timpul mărturiei lui Cassidy Hutchinson, fostul preşedinte a emis o dezminţire a unora dintre relatările ei pe platforma sa online Truth Social.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici