Trupele americane vor părăsi Irakul la sfârşitul lui 2011

Trupele americane îşi vor încheia retragerea din Irak la sfârşitul lui 2011, a declarat marţi preşedintele Barack Obama, după ce amânarea organizării alegerilor legislative a generat îndoieli privind fezabilitatea acestui calendar.

13 afișări
Imaginea articolului Trupele americane vor părăsi Irakul la sfârşitul lui 2011

Trupele americane vor părăsi Irakul la sfârşitul lui 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne vom retrage trupele de luptă din Irak până la sfârşitul verii anului viitor şi toate trupele până la sfârşitul lui 2011", a precizat Barack Obama într-un discurs rostit la academia militară de la West Point.

"Datorită curajului, hotărârii şi perseverenţei (militarilor americani), le-am dat irakienilor şansa de a-şi clădi viitorul şi vom lăsa cu succes Irakul (pe mâna) poporului său", a adăugat el în acest discurs al cărui scop a fost anunţarea trimiterii a 30.000 de militari suplimentari în Afganistan.

"În vreme ce ne-am îndeplinit obiectivele în Irak cu preţul unei munci asidue, situaţia din Afganistan s-a deteriorat", a subliniat preşedintele american, reluând astfel o temă din campania sa electorală.

"Dezbaterea devastatoare privind războiul din Irak este cunoscută de toţi şi nu trebuie repetată aici", a afirmat el, amintind: "războiul din Irak a mobilizat o parte importantă a trupelor noastre, a resurselor noastare, a diplomaţiei şi atenţiei noastre".

Alegerile legislative irakiene, care urmau să aibă loc la jumătatea lui ianuarie, nu se vor organiza înainte de luna martie, potrivit preşedintelui Parlamentului din Irak din cauza tergiversărilor în procesul de organizare a scrutinului.

Această amânare a generat îndoieli privind fezabilitatea calendarului de retragere a armatei americane, iar administraţia Obama a încurajat în ultimele zile autorităţile de la Bagdad să depună eforturi pentru a facilita organizarea alegerilor.

Statele Unite dispun în acest moment de 115.000 de militari în Irak, potrivit ultimelor statistici ale Pentagonului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici