Trupele internaţionale din Afganistan au înregistrat cele mai multe pierderi în ianuarie

Patruzeci şi patru de militari străini şi-au pierdut viaţa, de la începutul lunii ianuarie, în Afganistan, ceea ce reprezintă cel mai tragic bilanţ lunar înregistrat vreodată de la începutul conflictului care a intrat în cel de-al nouălea an.

15 afișări
Imaginea articolului Trupele internaţionale din Afganistan au înregistrat cele mai multe pierderi în ianuarie

Trupele internaţionale din Afganistan au înregistrat cele mai multe pierderi în ianuarie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unei numărători realizate de AFP pe baza site-ului de internet specializat icasualties.org, 44 de militari străini au murit în ianuarie 2010 faţă de 25 în ianuarie 2009.

Dintre ei, 29 sunt americani, faţă de 15 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pierderile înregistrate în rândul trupelor internaţionale doboară în fiecare an recorduri şi au atins 520 de morţi în 2009, faţă de 295 în 2008.

Civilii afgani devin şi ei din ce în ce mai mult victime ale războiului. Potrivit ONU, 2.412 civili au fost ucişi în 2009, cel mai dramatic bilanţ înregistrat de la începutul intervenţiei americane în 2001.

Trupele străine suferă pierderi în principal ca urmare a bombelor artizanale ascunse pe marginea drumurilor, care au provocat 60 la sută din numărul victimelor înregistrate în 2009.

"Acest an va fi cel mai rău în materie de lupte în ultimii 30 de ani de război, pentru că militarii mobilizaţi nu au venit aici să se joace, ci ca să îi oblige pe talibani să accepte tratativele de pace", a estimat Ahmad Massoud, profesor de economie la Universitatea din Kabul.

Circa 113.000 de militari străini au fost mobilizaţi în Afganistan în cadrul luptei împotriva talibanilor şi alţi 40.000 vor fi aduşi în 2010.

"Ca urmare a acestei suplimentări a trupelor străine şi a forţelor afgane revigorate (...), duşmanul va folosi toate capacităţile de care dispune pentru a demonstra că această mobilizare creşte instabilitatea", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării, generalul Zahir Azimi.

"Atunci când luptele se vor intensifica, zona de război se va extinde, ca o consecinţă, iar numărul victimelor va creşte", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici