TSA foloseşte lista de comportamente pentru detectarea teroriştilor în parcuri de distracţie

Administraţia americană pentru Securitatea Transporturilor a format echipe de la SeaWorld, Disney World şi Busch Gardens să folosească lista de comportamente considerate suspecte pe aeroporturi, pe care a inclus "deghizarea", "fluieratul", "căscatul" şi "râsul" "excesive", dezvăluie The Intercept.

210 afișări
Imaginea articolului TSA foloseşte lista de comportamente pentru detectarea teroriştilor în parcuri de distracţie

TSA foloseşte lista de comportamente pentru detectarea teroriştilor în parcuri de distracţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Site-ul citează interviuri şi documente potrivit cărora programul TSA pentru detectare comportamentală Evaluara pasagerilor prin tehnici de observare (SPOT), în valoare de 800 de milioane de dolari, este folosit în parcuri de distracţii.

The Intercept a publicat în martie o listă de 92 de comportamente, în prezent ridiculizată, pe care ofiţeri TSA o folosesc pe aeroporturile din Statele Unite pentru a detecta terorişti. SPOT, pe care Administraţia l-a redenumit Programul de analiză pentru detectarea comportamentului (BDA) a fost supus mai multor analize şi revizuiri de către agenţii de control în domeniu şi comisii parlamentare, care au criticat metodologia şi baza ştiinţifică ale programului.

De asemenea, site-ul dezvăluia la începutul lunii că indicatorii folosiţi ţintesc mai degrabă imigranţii ilegali decât teroriştii.

TSA a format, pe 22 iulie 2009, aproximativ 400 de membri ai forţelor de ordine din centrul Floridei - inclusiv pe directorul şi adjunctul acestuia pentru securitate de la SeaWorld şi reprezentanţi de la Disney World şi Busch Gardens - în folosirea listei din programul SPOT.

"Au oameni în civil, la SeaWorld şi Disney, care detectează comportamente (suspecte de terorism) în baza aceloraşi indicatori pe care-i folosim noi pe aeroporturi", a declarat o sursă pentru site.

SeaWorld şi Autoritatea aeroportuară Greater Orlando (GOAA), care gestionează Aeroportul Internaţional Orlando, întreţin relaţii sctrânse, deoarece numeroase persoane care tranzitează aeroportul se îndreaptă către parc, considerat o potenţială ţintă a unor eventuale atacuri teroriste.

"GOAA, Disney, SeaWorld şi Busch Gardens cooperează în domeniul celor mai avansate măsuri de securitate", a precizat sursa citată.

Un "Certificat de absolvire" datat la 22 iulie 2009, cu însemnele TSA şi Departamentului american pentru Securitate Internă, le mulţumeşte participanţilor pentru absolvirea programului de formare "Recunoaşterea comportamentului pentru aplicarea legii", cu o durată de opt ore, acreditat prin Valencia Community College.

Un reprezentant SeaWorld şi Busch Gardens, deţinute de aceeaşi companie, a refuzat să comenteze.

"Programul pentru analiza şi detectarea comportamentului (BDA) este menit să detecteze indivizi cu comportamente anormale, care arată că se tem să fie descoperiţi, şi care ar putea reprezenta un risc pentru securitatea aviaţiei", a declarat TSA, contactată de site. "Programul a fost creat de TSA şi foloseşte tehnici de analiză comportamentală care au fost utilizate cu succes de către forţe de ordine şi personal din domeniul securităţii atât în Statele Unit, cât şi în străinătate", adaugă administraţia.

"Un singur comportamnt (prezent pe listă) nu va conduce la verificarea suplimentară a călătorului respectiv sau la chemarea unui ofiţer al forţelor de ordine", subliniază TSA.

Disney World nu a răspuns solicitărilor The Intercept, care-i sfătuieşte pe vizitatorii parcurilor de distracţie să nu râdă "excesiv", cu ochii larg deschişi, pentru că ar putea fi consideraţi terorişti, avertizându-i că achiziţionarea unor costume pentru a se deghiza este considerată, de asemenea, un "indicator".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici