Tsipras s-ar pregăti să ceară un vot de încredere în urma rebeliunii din Syriza

Guvernul grec pare să se pregătească că ceară un vot de încredere, în urma rebeliunii unor parlamentari din cadrul Partidului Syriza (extremă stânga, la putere) faţă de noul plan de salvare a ţării, au anunţat luni unii miniştri, relatează Reuters în pagina electronică.

205 afișări
Imaginea articolului Tsipras s-ar pregăti să ceară un vot de încredere în urma rebeliunii din Syriza

Tsipras s-ar pregăti să ceară un vot de încredere în urma rebeliunii din Syriza (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Ministrul Energiei Panos Skourletis consideră un asemenea vot ca "de la sine înţeles" în urma rebleiunii de vineri, când aproximativ o treime dintre deputaţii Syriza s-au abţinut sau au votat împotriva acordului cu creditorii internaţionali ai ţării.

În contextul în care aripa stângii dure dă puţine semne că s-ar întoarce la bază, Skourletis a evocat, de asemenea, posibilitatea organizzării unor alegeri legislative anticipate, în cazul în care premierul Alexis Tsipras nu obţine un vot de încredere. El s-a bazat pe susţinerea opoziţiei pentru adoptarea acordului cu creditorii în Parlament. Alt ministru a argumentat că alegerile ar conduce la stabilitate politică.

Tulburările politice din Grecia provoacă incertitudine cu privire la modul în care Guvernul va implementa planul de savare - care prevede reforme economice profunde şi politici de austeritate dure - fără o majoritate parlamentară funcţională.

Executivul a anunţat că prioritatea sa este să obţină deblocarea finanţărilor de la creditorii internaţionali acordate prin programul de salvare, al treilea din ultimii cinci ani, astfel încât Atena să poată rambursa joi o rată în valoare de 3,2 miliarde de euro Băncii Centrale Europene (BCE).

"Consider că este de la sine înţeleasă, după rana adâncă din grupul parlamentar al Syriza", a răspuns Skourletis postului Skai, care l-a întrebat dacă există posibilitatea cererii unui vot de încredere în Parlament după ceea ce s-a întâmplat vineri.

Tsipras a fost ales în ianuarie, dar a fost nevoit ca între timp să-şi abandoneze promisiunile de a anula tăierile bugetare şi creşterea impozitelor pe care guvernele anterioare le-au impus în cadrul planurilor anterioare de salvare a ţării.

Ministrul Sănătăţii Panagiotis Kouroublis a sugerat că doar alte alegeri ar putea să calmeze atmosfera în această perioadă de criză economică şi să arate că oamenii acceptă programul de salvare "oneros".

"Alegerile nu sunt cea mai bună alegere, dar pentru ca economia să-şi revină este nevoie de stabilitate politică", a declarat el pentru Skai TV. "Pentru implementarea unui program atât de dur, cu măsuri atât de dureroase, nu poţi să faci nimic fără un mandat de la popor", a adăugat el.

Tsipras l-a dat afară din Guvern pe ministrul Energiei Panagiotis Lafazanis pentru că s-a alăturat rebelinii. Lafazanis este acum liderul membrilor Syriza care se opun condiţiilor acceptate de către Tsipras în schimbul împrumuturilor în valoare de 86 de miliarde de euro.

Lafazanis a făcut săptămâna trecută un pas către despărţirea de Syriza, o coaliţie a stângii radicale, îndemnând la crearea unei mişcări împotriva planului de salvare.

Însă şansele ca aripa stângii dure să se ralieze împotriva lui Tsipras într-un vot de neîncredere par mici, notează Reuters.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici