Tunisianul acuzat de dezastrul de pe Mediterana, audiat la un tribunal din Sicilia

Presupusul căpitan al ambarcaţiunii cu imigranţi ilegali care s-a răsturnat în largul coastelor Libiei, o tragedie soldată cu sute de victime, a fost prezentat vineri în faţa unui judecător, după ce procurorii au cerut să fie acuzat de omucidere multiplă şi trafic de persoane.

90 afișări
Imaginea articolului Tunisianul acuzat de dezastrul de pe Mediterana, audiat la un tribunal din Sicilia

Tunisianul acuzat de dezastrul de pe Mediterana, audiat la un tribunal din Sicilia (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Mohammed Alì Malek, în vârstă de 27 de ani, a negat că el conducea ambarcaţiunea de pescuit care s-a răsturnat cu puţin înainte de miezul nopţii, sâmbătă, în a cărei cală erau închişi sute de imigranţi ilegali din Africa şi Bangladesh.

Procurorii afirmă că supravieţuitorii l-au identificat pe Malek drept căpitanul ambarcaţiunii, însă avocatul său, Massimo Ferrante, a declarat joi că tânătul tunisian le va spune judecătorilor că era unul dintre pasageri.

Tunisianul s-a arătat prea puţin emoţionat la începerea audierilor preliminare, într-un tribunal din oraşul Catania, unde urmează să-i înfrunte pe unii dintre supravieţuitorii care vor depune mărturie.

Un sirian, Mahmud Bikhit, în vârstă de 25 de ani, pe care procurorii îl cred membru al echipajului, a negat orice implicare şi l-a acuzat pe Malek că s-a afllat la conducerea ambarcaţiunii în momentul în care aceasta s-a izbit de o navă comercială ce-i venea în ajutor şi apoi s-a răsturnat.

El riscă să fie acuzat că a favorizat imigraţia clandestină, dar nu şi de omucidere multiplă.

Doar 28 de persoane au supravieţuit dezastrului, considerat cea mai mare tragedie de pe Mediterana din ultimii câţiva zeci de ani şi care a relevat amploarea crizei imigranţilor clandestini cu care se confruntă Europa.

Mediterana este una dintre principalele rute către Uniunea Europeană (UE) pe care imigranţi ilegali, în principal din Asia şi Africa, fug de războaiele şi sărăcia din ţările lor. Peste 40.000 de persoane au sosit deja, anul acesta, pe teritoriul european.

Această tragedie a obligat statele membre UE să treacă la acţiune. Ele au promis săptămâna aceasta să consolideze operaţiunile de căutare şi salvare în sudul Mediteranei.

După ce au intervievat supravieţuitorii, procurorii au conchis că peste 750 de persoane s-ar fi aflat la bordul ambarcaţiunii de pescuit, cu o lungime de doar 20 de metri, cele mai multe închise în cală şi pe puntea inferioară. Doar 24 de cadavre au fost recuperate.

Procurorii au cerut, de asemenea, ca Malek să fie judecat pentru răpire, pe lângă capetele de acuzare de omucidere multiplă, provocarea unui naugrafiu şi facilitarea imigraţiei clandestine.

Audierea de vineri este o "incidente probatorio", o audiere preliminară, care va permite justiţiei să stabilească faptele din caz în vederea unei eventuale decizii de prezentare a acuzaţiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici