Turcia a deschis cel mai lung pod suspendat din lume

Preşedintele Tayyip Erdogan a inaugurat vineri cel mai lung pod suspendat din lume, peste strâmtoarea Dardanele din Turcia, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de proiecte majore de infrastructură cărora le-a acordat prioritate în ultimii 20 de ani, de când este la putere.

13153 afișări
Imaginea articolului Turcia a deschis cel mai lung pod suspendat din lume

Sursa Foto-Twitter, @turkey_more

Legând ţărmul european de cel asiatic din Turciei, podul Canakkale1915 a fost construit de firme turceşti şi sud-coreene cu o investiţie de 2,5 miliarde de euro (2,8 miliarde de dolari). Acesta este cel mai lung pod suspendat dintre toate podurile suspendate din lume, potrivit CNN.

Podul are 4,6 km lungime şi are o distanţă între piloni de 2 km. Este primul pod care se întinde peste strâmtoarea Dardanele de circa 60 de km, care leagă Marea Egee de Marea Marmara, practic Europa de Asia.

Astfel de megaproiecte au fost în centrul realizărilor lui Erdogan de când partidul său a ajuns la putere, în 2002, inclusiv un nou aeroport din Istanbul, tuneluri feroviare şi rutiere pe sub strâmtoarea Bosfor din Istanbul şi un pod peste aceasta.

„Aceste lucrări vor continua să asigure profit pentru stat timp de mulţi ani”, a declarat Erdogan la ceremonia de inaugurare, care a avut loc vineri, când Turcia a sărbătorit victoria navală a forţelor otomane la 18 martie 1915 asupra forţelor franceze şi britanice în Dardanele, în timpul Primului Război Mondial.

„Aceste proiecte au o pondere mare în a pune ţara noastră în faţă în ceea ce priveşte investiţiile, forţa de muncă şi exporturile", a mai spus el.

Anul trecut, el a lansat ceea ce anterior a numit „proiectul său nebunesc”: un tunel de 15 miliarde de dolari la Istanbul, menit să reducă presiunea asupra aglomeratei strâmtori Bosfor. Cu toate acestea, criticii au pus sub semnul întrebării viabilitatea proiectului, având în vedere dificultăţile economice ale Turciei, riscurile de mediu şi opoziţia publică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici