Turcia a trimis în Franţa un jihadist care călătorea împreună cu o cunoştinţă a fraţilor Kouachi

Ankara a trimis în Franţa un presupus jihadist, Cheickou Diakhabi, care a fost arestat la începutul lui ianuarie în Turcia, după ce a călătorit împreună cu un apropiat la autoriloe măcelului de la Charlie Hebdo, a declarat joi o sursă judiciară pentru AFP.

119 afișări
Imaginea articolului Turcia a trimis în Franţa un jihadist care călătorea împreună cu o cunoştinţă a fraţilor Kouachi

Turcia a trimis în Franţa un jihadist care călătorea împreună cu o cunoştinţă a fraţilor Kouachi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Diakhabi, în vârstă de 29 de ani, a fost interceptat pe 2 ianuarie de către autorităţile turce împreună cu partenera sa şi copilul lor, în baza unui mandat european de arestare emis de către un judecător parizian pentru cazuri teroriste. El a sosit în Franţa miercuri, potrivit sursei citate.

El a părăsit Franţa împreună cu alt bărbat, Fritz-Joly Joachin, în vârstă de 28 de ani, care a fost arestat, la rândul lui, în Bulgaria. Joachin, care a recunoscut că-i cunoştea de mult timp pe fraţii Kouachi, este suspectat că a vrut să se ducă în Siria.

Cheickou Diakhabi urmează să fie prezentat joi în faţa unui judecător de cauze teroriste, sesizat într-o procedură judiciară pentru "asociere în grup infracţional în legătură cu o acţiune teroristă", deschisă pe 11 ianuarie şi distinctă de cea cu privire la atacurile comise în Franţa în perioada 7-9 ianuarie.

Partenera sa, Imané Chanaa, care a fost de asemenea trimisă în Franţa, a fost plasată în arest preventiv, potrivit acestei surse.

Cheickou Diakhabi este cunoscut de către serviciile de luptă împotriva terorismului. El a fost capturat la Fallujah, la vest de Bagdad, în noiembrie 2004, de către forţele americane, în timp ce lupta în cadrul insurecţiei sunnite. Din acest motiv el a fost condamnat, în Franţa, la şapte ani de închisoare.

Numele său era citat într-o anchetă asupra unei filiere pariziene de recrutare pentru aripa irakiană a Al-Qaida, în care a fost condamnat Chérif Kouachi.

Anchetatorii vor căuta să înţeleagă motivele care l-au determinat pe Diakhabi să părăsească Franţa împreună cu familia, în compania lui Fritz-Joly Joachin.

Acesta a fost interceptat pe 1 ianuarie de către autorităţile bulgare, la frontiera cu Turcia, în baza unui mandat francez de arestare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici