Turcia agită apele în Mediterana de Est. Continuă explorarea până pe 27 octombrie, deşi trebuia ca navele să fie retrase pe 22 octombrie

  • Turcia a declarat că a prelungit misiunea navei de inspecţie Oruc Reis şi a altor două nave în Mediterană.
  • Navele erau programate să funcţioneze doar până pe 22 octombrie.
  • Miercuri, Grecia a îndemnat UE să îşi reconsidere uniunea vamală cu Turcia ca răspuns la explorarea Ankarei în Mediterana.
566 afișări
Imaginea articolului Turcia agită apele în Mediterana de Est. Continuă explorarea până pe 27 octombrie, deşi trebuia ca navele să fie retrase pe 22 octombrie

Profimedia

Turcia a declarat miercuri că a prelungit misiunea navei de inspecţie Oruc Reis şi a altor două nave într-o zonă disputată din estul Mediteranei până pe 27 octombrie, o decizie care ar putea intensifica şi mai mult tensiunile din regiune.
 
Alte două nave, Ataman şi Cengiz Han şi Oruc Reis, vor continua să lucreze într-o zonă la sud-est de insula grecească Rodos până pe 27 octombrie, a declarat Marina Turcească într-un aviz maritim. Iniţial, navele au fost programate să funcţioneze doar până pe 22 octombrie, relatează Reuters.
 
Membrii NATO, Turcia şi Grecia, sunt în contradicţie cu privire la pretenţiile privind resursele de hidrocarburi din estul Mediteranei şi opiniile care se suprapun asupra extinderii platformelor lor continentale. Tensiunile au izbucnit în august, când Ankara a trimis nava Oruc Reis în apele revendicate şi de Grecia şi Cipru.
 
Ankara retrăsese nava Oruc Reis luna trecută pentru ”a lăsa loc diplomaţiei,” înaintea unui summit UE la care Ciprul a cerut sancţiuni împotriva Turciei. Însă nava a fost trimisă din nou în misiune luna aceasta, provocând o reacţie de iritare din partea Greciei, Franţei şi Germaniei.
 
După summit, UE a declarat că va sancţiona Turcia dacă îşi va continua operaţiunile în regiune, dar Ankara a reacţionat şi a spus că avertismentul va încorda şi mai mult relaţile bilaterale. Turcia spune că operaţiunile se desfăşoară pe platforma sa continentală.
 
Miercuri, Grecia a îndemnat UE să îşi reconsidere uniunea vamală cu Turcia ca răspuns la explorarea Ankarei în Mediterana, deplângând ceea ce a numit „fanteziile imperiale” ale acestei ţări.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici