Turcia aşteaptă acţiuni suplimentare din partea Suediei, pentru a accepta aderarea la NATO

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat joi că Suedia nu a acţionat încă în sensul extrădării sau blocării activelor unor indivizi pe care Ankara îi acuză de terorism, deşi Guvernul de la Stockholm aşteaptă aprobarea Turciei pentru a adera la NATO.

526 afișări
Imaginea articolului Turcia aşteaptă acţiuni suplimentare din partea Suediei, pentru a accepta aderarea la NATO

Într-o conferinţă de presă organizată la Ankara împreună cu ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, Cavusoglu a apreciat acţiunile Guvernului de la Stockholm, dar le consideră insuficiente. "Nu sunt evoluţii concrete privind extrădarea infractorilor acuzaţi de terorism şi nici în sensul blocării activelor acestora", a declarat ministrul turc de Externe, citat de agenţia Reuters.

"Am iniţiat paşi şi vom continua să implementăm acordul. Am intensificat cooperarea judiciară cu Turcia în privinţa suspecţilor de terorism", a afirmat, la rândul său, Tobias Billstrom.

În urmă cu câteva zile, Curtea Supremă de Justiţie din Suedia a respins cererea Turciei de extrădare a lui Bulent Kenes, fost redactor-şef al publicaţiei Today's Zaman, acuzat de legături cu reţeaua clericului musulman disident Fethullah Gulen.

"Dcaă Suedia vrea să fie membră NATO, trebuie să vedem o cooperare concretă. Negocierile se desfăşoară într-o atmosferă pozitivă, dar refuzul extrădării lui Kenes a intoxicat atmosfera", a afirmat Cavusoglu.

Tobias Billstrom a subliniat că justiţia suedeză este independentă. "Nu trebuie să urmărim cazurile individuale, ci trebuie să observăm tabloul general", a subliniat ministrul suedez de Externe, referindu-se la înăsprirea legislaţiei antiteroriste de la 1 ianuarie 2023.

Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen, acuzat de organizarea în 2016 a tentativei de lovitură de stat militară din Turcia. Fethullah Gulen, aflat în SUA, neagă acuzaţiile privind implicarea în complotul militar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici