Turcia cere încă trei miliarde de euro pentru a-i ajuta pe europeni în criza refugiaţilor

Turcia a cerut încă trei miliarde de euro de la Uniunea Europeană, pentru a-i ajuta pe europeni în criza refugiaţilor, în contextul în care liderii blocului caută să obţină ca Ankara să facă mai mult în oprirea valului de migranţi ce traversează Marea Egee, relatează AP în pagina online

1669 afișări
Imaginea articolului Turcia cere încă trei miliarde de euro pentru a-i ajuta pe europeni în criza refugiaţilor

Turcia cere încă trei miliarde de euro pentru a-i ajuta pe europeni în criza refugiaţilor

Potrivit unor diplomaţi, Turcia le-a cerut luni şefilor de stat şi de guverne UE o accelerare a liberalizării vizelor şi condiţii mai bune în cadrul negocierilor de aderare.

De asemenea, Ankara încearcă să obţină un acord prin care să poată să trimită refugiaţi în Europa, în schimbul unor persoane pe care le primeşte înapoi din Grecia, afirmă aceşti diplomaţi.

Preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz a declarat că "o nouă solicitare a părţii turce de fonduri suplimentare - trei miliarde de euro - este dezbătută, se află în discuţie".

Erdogan acuză UE şi critică statele membre

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat UE că nu a livrat ţării sale ajutorul în valoare de trei miliarde de euro promis, pentru ca aceasta să facă faţă afluxului de refugiaţi.

Erdogan a declarat, într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa unor membre de sindicat, că speră ca premierul Ahmet Davutoglu să se întoarcă, luni, cu bani de la summitul UE-Turcia de la Bruxelles.

El a criticat, de asemenea, statele europene, pe care le-a acuzat atât de o lipsă de voinţă de a primi refugiaţi, cât şi de faptul că cer Turciei să oprească valul de refugiaţi.

"Nu noi îi trimitem, ci ei pleacă (în Grecia) pe mare, iar mulţi dintre ei mor. Noi am salvat aproape 100.000 (de persoane) pe mare. Alţii le perforează ambarcaţiunile şi le provoacă moartea", a declarat şeful statului turc.

De asemenea, Erdogan a denunţat o indiferenţă a occidentalilor faţă de "masacrarea" unor femei şi copii de către forţe loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

"De ce aceia care provoacă o emoţie în legătură cu înregistrări video pe care (gruparea Statul Islamic) le postează pe Internet pentru a face spectacol ignoră copii şi femei nevinovaţi, masacraţi de teroarea de stat a lui al-Assad?", a spus el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici