Turcia critică declaraţiile Angelei Merkel şi avertizează că Germania nu poate impune politica UE

Ministrul turc pentru Afaceri Europene, Omer Celik, a declarat joi că afirmaţiile făcute de către cancelarul german, Angela Merkel, privind oprirea extinderii unei uniuni vamale între Turcia şi Uniunea Europeană au afectat credibilitatea Blocului comunitar, relatează site-ul agenţiei Reuters.

684 afișări
Imaginea articolului Turcia critică declaraţiile Angelei Merkel şi avertizează că Germania nu poate impune politica UE

Angela Merkel a declarat miercuri că nu va exista o extindere a uniunii vamale şi "niciun fel de adâncire" a relaţiilor dintre Turcia şi Uniunea Europeană, după o serie de dispute legate de acţiunile represive ale Turciei în urma încercării eşuate de lovitură de stat din 2016.

"Aceasta este o afirmaţie nefericită. Trebuie să subliniem că niciun membru al Uniunii Europene nu ar trebui să dea ordine către instituţiile UE sau către procesele UE. Aceste situaţii sunt foarte periculoase, iar declaraţiile dăunează credibilităţii UE", a declarat Omer Celik.

Celik susţine că atât Turcia, cât şi Uniunea Europeană vor avea de câştigat de pe urma schimbările aduse uniunii vamale.

"Ei se comportă ca şi când ar face o favoare Turciei. Permiteţi-mi să fiu foarte clar, nu ne grăbim în această privinţă", a spus ministrul turc.

Reprezentantul guvernului de la Ankara a reiterat cererea Turciei pentru arestarea şi extrădarea unui bărbat acuzat de implicare în tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016.

Adil Oksuz, un profesor de teologie suspectat că a avut un rol major în complotul împotriva regimului Recep Erdogan, a fost văzut în oraşele germane Frankfurt şi Ulm şi deţine un permis de şedere temporară din partea landului Baden-Wurttemberg.

"Niciun aliat al nostru nu poate găzdui un criminal. Chiar şi posibilitatea ca o persoană care are legături clare cu tentativa de lovitură de stat să fie adăpostită de aliatul nostru este dezolantă", a mai spus Omer Celik.

În ultimele luni, Turcia a acuzat Germania că oferă un refugiu militanţilor kurzi şi suspecţilor căutaţi pentru presupuse legături cu puciul eşuat din 2016. Peste trei milioane de imigranţi turci trăiesc în Germania.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici