Turcia doreşte să se alăture Statelor Unite în operaţiunea de alungare a militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic din Raqqa

Turcia doreşte să alăture Statelor Unite într-o operaţiune militară care are avea drept scop să înlăture militanţii reţelei teroriste Stat Islamic din oraşul sirian Raqqa, însă pune condiţia ca forţele rebele kurde să fie excluse de la a participa, a declarat preşedintele turc Tayyip Erdogan.

649 afișări
Imaginea articolului Turcia doreşte să se alăture Statelor Unite în operaţiunea de alungare a militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic din Raqqa

Turcia doreşte să se alăture Statelor Unite în operaţiunea de alungare a militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic din Raqqa

Turcia, ţară membră NTAO şi care face parte din coaliţia coordonată de Statele Unite împotriva reţelei Stat Islamic, îi susţine pe rebelii arabi şi turcmeni care luna trecută au eliberat oraşul sirian Jarablus din mâna jihadiştilor.

Pe de altă parte, Ankara se opune rebelilor kurzi sirieni , considerând PYD (Unităţile de Protecţie a Poporului, n.red.) şi YPG (Partidul Uniunea Democrată, aripa politică a YPG, n.r.) ca fiind extensii ale militanţilor separatişti kurzi din Turcia cu care se află în conflict de trei decenii, scrie Reuters online.

"Autorităţile militare şi ministrul nostru de Externe poartă discuţii cu Statele Unite despre chestiunea oraşului Raqqa. Le-am precizat condiţiile noastre," a declarat Erdogan la întoarcerea de la New York, unde a susţinut un discurs în faţa Adunării Generale a ONU şi a avut o întrevedere cu vicepreşedintele american Joe Biden.

"Dacă Statele Unite nu implică PYD şi YPG în această chestiune, putem duce această bătălie împreună cu Statele Unite," a adăugat liderul turc.

Preşedintele de la Ankara a mai declarat că Turcia a demonstrat "cea mai mare eficienţă în luptă împotriva Stat Islamic, în pofida dezinformărilor".

Oficiali militari americani de rang înalt au declarat săptămâna trecută că se analizează posibilitatea de a înarma luptătorii kurzi sirieni, recunoscând dificultatea menţinerii unei echilibru între această măsură şi păstrarea relaţiilor cu Ankara.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici