Turcia nu intenţionează să trimită trupe terestre în Siria, afirmă Davutoglu

Turcia nu intenţionează să trimită trupe terestre în Siria pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), anunţă premierul Ahmet Davutoglu, relatează BBC News online.

212 afișări
Imaginea articolului Turcia nu intenţionează să trimită trupe terestre în Siria, afirmă Davutoglu

Turcia nu intenţionează să trimită trupe terestre în Siria, afirmă Davutoglu (Imagine: Mediafax Foto/Hepta)

Davutoglu apreciază că atacuri aeriene asupra unor poziţii SI din apropiere de frontiera dintre ţara sa şi Siria şi asupra unor poziţii controlate de separatişti kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în Irak ar putea "schimba jocul".

Ankara afirmă că a întreprins aceste acţiuni ca răspuns la atacurile violente comise săptămâna trecută pe teritoriul turc, inclusiv atacul de la Suruc, soldat cu 32 de morţi.

NATO urmează să organizeze marţi o reuniune de urgenţă pentru a discuta situaţia.

Tancuri turceşti au bombardat în noaptea de duminică spre luni satul Zur Maghar, în nordul Siriei, aflat sub controlul kurzilor. Cel puţin patru luptători au fost răniţi în confruntări, a anunţat luni dimineaţa PKK într-un comunicat.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie, a anunţat, de asemenea, că forţele turce au deschis focul asupra satului.

Davutoglu a declarat într-o întâlnire cu editori de la ziare turceşti că, în urma acţiunii militare a Turciei, există "noi condiţii" în conflictul regional.

"Prezenţa Turciei, care-şi poate utiliza forţa eficient, poate conduce la consecinţe ce pot schimba jocul în Siria, Irak şi în întreaga regiune. Toată lumea ar trebui să vadă acest lucru", a declarat premierul, citat de ziarul Hurriyet Daily News.

Turcia - un stat membru NATO - a cerut reuniunea progranată pentru marţi dimineaţa în baza Articolului 4 al Tratatului fondator al Alianţei Nord-Atlantice, care le permite membrilor să solicite asemnea reuniuni în cazul în care le este ameninţată integritatea sau securitatea teritoriale.

"Atunci când Turcia solicită o asemenea reuniune, cred că este foarte corect şi oportun să organizăm o reuniune în care să abordăm criza şi instabilitatea pe care le vedem în Siria, Irak şi în imediata vecinătate a frontierelor NATO ale Turciei", a declarat pentru BBC secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg.

Davutoglu a anunţat că Turcia este pregătită să coopereze cu gruparea kurdă siriană PYD - care are legături cu PKK -, cu condiţia să nu reprezinte o ameninţarre la adresa Turciei şi a relaţiilor, întrerupte, cu preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Însă raidurile împotriva PKK, în nordul Irakului, au pus capăt unui armistiţiu care dura de doi ani.

Avioane turceşti de vânătoare au efectuat bombardamente, duminică, în nordul Irakului. Un purtător de cuvânt PKK a declarat pentru AFP că au fost lovite două poziţii - la nord de Dohuk şi la nord de Irbil.

Tot duminică, o maşină-capcană a lovit un vehicul militar turcesc pe o autostradă, în apropiere de Diyarbakir, principalul oraş kurd din sud-estul Turciei, a anunţat armata.

Militanţi kurzi au deschis ulterior focul asupra vehiculului, omorând doi militari şi rănind alţi patru, potrivit aceleiaşi surse.

În ultimele zile Turcia a arestat sute de persoane suspectate că susţin SI sau PKK.

Raiduri efectuate de poliţie în Istanbul, vizând suspecţi SI şi membri PKK, au declanşat trei zile de revolte în cartierul Gazi. Cel puţin un activist şi un poliţist au fost ucişi.

Statele Unite au îndemnat atât Turcia, cât şi PKK, să evite violenţele, dar au apreciat că Turcia are dreptul să se apere de atacuri comise de către rebeli kurzi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici