Turcia reia discuţiile cu Grecia după disputele legate de rezervele de gaz din Mediterană. Erdogan vrea să îmbunătăţească relaţiile cu UE

  • După o pauză de cinci ani marcată de nemulţumiri legate de rezervele de gaz din Marea Mediterană, Turcia reia luni discuţiile cu Grecia.
  • Erdogan, care a acuzat UE de „orbire strategică” faţă de Turcia, a declarat în această lună ambasadorilor UE la Ankara că este gata să îmbunătăţească relaţiile cu blocul comunitar.
186 afișări
Imaginea articolului Turcia reia discuţiile cu Grecia după disputele legate de rezervele de gaz din Mediterană. Erdogan vrea să îmbunătăţească relaţiile cu UE

Foto: Profimedia

După o pauză de cinci ani marcată de nemulţumiri legate de rezervele de gaz din Marea Mediterană, Turcia reia, luni, discuţiile cu Grecia, în încercarea de a imbunătţi relaţiile cu Uniunea Europeană, notează Reuters.
 
Ambele părţi spun că există voinţă politică pentru îmbunătăţirea relaţiilor, după ani în care au existat multe dispute pe tema refugiaţilor, a drepturilor omului, a revendicărilor maritime sau a intervenţiilor militare ale Turciei.
 
Seful politicii externe al UE, Josep Borrell, a declarat pentru Reuters că vede o „fereastră deschisă,” dar că Ankara trebuie să „abandoneze această linie de confruntare şi să caute dialogul.”
 
Preşedintele Tayyip Erdogan, care a acuzat UE de „orbire strategică” faţă de Turcia, a declarat în această lună ambasadorilor UE la Ankara că este gata să îmbunătăţească relaţiile cu blocul comunitar.
 
Diplomaţii spun că va fi nevoie de mai mult decât o schimbare de ton şi retragerea navei de explorare a Turciei din apele disputate pentru a convinge unele state din UE să renunţe la sancţiunile cerute împotriva Ankarei, despre care liderii uniunii vor discuta în martie.
 
„Nu văd o reconciliere care să ne îndepărteze de traiectoria pe care ne aflăm. Va fi nevoie de un gest semnificativ din partea Turciei," a declarat un diplomat de la Bruxelles, adăugând că nu există niciun motiv pentru a fi optimist.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici