Turcia se confruntă marţi cu cea mai mare pană de electricitate din ultimii 15 ani

O pană de electricitate majoră a afectat mai multe oraşe şi provincii din Turcia marţi, inlusiv capitala Ankara şi cel mai mare oraş al ţării, Istanbul, unde circulaţia metroului a fost întreruptă parţial iar centrele comerciale au plonjat în întuneric, relatează Reuters, în pagina electronică.

362 afișări
Imaginea articolului Turcia se confruntă marţi cu cea mai mare pană de electricitate din ultimii 15 ani

Turcia se confruntă marţi cu cea mai mare pană de electricitate din ultimii 15 ani (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Postul de televiziune NTV a anunţat că peste 40 de provincii sunt afectate de pene de electricitate. Un oficial din cadrul Ministerului turc al Energiei a refuzat să comenteze cauza acestei defecţiuni, în timp ce compania de distribuire a energiei electrice TEIAS nu a putut fi contactată de Reuters.

Agenţia de presă publică Anadolu a anunţat că oficiali din cadrul TEIAS au afirmat că numeroase regiuni au rămas fără curent electric la ora 10.36 (10.36 ora României) din cauza unei probleme la liniile de distribuţie. Aceştia au afirmat că au început o evaluare tehnică şi că lucrează pentru restaurarea alimentării cu electricitate cât mai repede posibil.

Consumul de electricitate al Turciei a crescut puternic în ultimii ani din cauza creşterii economice robuste şi a numărului populaţiei, obligând la creşterea investiţiilor în energie şi importarea gazului natural.

Pene de electricitate de o asemenea amploare sunt însă rare, aceasta fiind cea mai mare din Turcia din ultimii 15 ani.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat că oficialii analizează toate cauzele posibile pentru această defecţiune, inclusiv un atac terorist, relatează cotidianul Hürriyet în pagina electronică.

La rândul său, ministrul Energiei, Taner Yildiz, a exclus supoziţiile potrivit cărora ţara s-ar confrunta cu o lipsă de energie electrică. "Nu pot spune nici dacă a fost sau nu un atac terorist", a adăugat el.

Ministerul Energiei a precizat, de asemenea, într-un comunicat că problema s-a produs la principala linie de distribuţie şi că pana îşi are originea în regiunea Mării Egee.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici