Turcia se va alătura unei coaliţii împotriva Siriei, inclusiv fără consensul ONU

Turcia este pregătită să se alăture unei coaliţii internaţionale împotriva Siriei, ca reacţie faţă de atacul chimic de la 21 august, chiar şi în absenţa consensului ONU, a declarat luni ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu

446 afișări
Imaginea articolului Turcia se va alătura unei coaliţii împotriva Siriei, inclusiv fără consensul ONU

Turcia se va alătura unei coaliţii împotriva Siriei, inclusiv fără consensul ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă este formată o coaliţie împotriva Siriei în cadrul acestui proces, Turcia va face parte din ea", a declarat Davutoglu pentru ediţia de luni a cotidianului Milliyet.

Experţi ONU urmează să înceapă luni o anchetă asupra presupusului atac cu arma chimică comis pe 21 august lângă Damasc, capitala siriană.

"După această inspecţie, este necesar ca ONU să adopte o decizie de sancţionare. În cazul în care nu este adoptată o asemenea decizie, pe masă se află alte opţiuni", a subliniat Davutoglu pentru Milliyet.

"Aproximativ 36 sau 37 de ţări discută deja aceste opţiuni", a insistat şeful diplomaţiei turce.

Organizaţia Medici fără frontiere (MSF) a anunţat sâmbătă că 3.600 "cu simptome neurotoxice" au sosit în mai puţin de trei ore, miercuri dimineaţa, la trei spitale din regiunea Damasc, iar 355 de persoane au murit, fără să poată "confirma în mod ştiinţific cauza acestor simptome şi nici să stabilească responsabilitatea acestui atac".

Bazându-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a înregistrat peste 300 de morţi cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli. Opoziţia siriană afirmă că aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise în acest atac chimic.

Regimul de la Damasc neagă în mod oficial că a comis atacul cu gaze toxice.

Ţări occidentale studiază o opţiune militară, împotriva căreia au primit avertismente din partea celor doi aliaţi ai Damascului, Teheranul şi Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici