Turcia şi-a deschis frontiera pentru kurzi sirieni refugiaţi din calea grupării Statul Islamic

Turcia şi-a deschis vineri frontiera, permiţând intrarea pe teritoriul său a câtorva sute de kurzi sirieni care s-au refugiat din calea înaintării jihadiştilor în nord-estul Siriei, au anunţat în direct posturi turce de televiziune.

140 afișări
Imaginea articolului Turcia şi-a deschis frontiera pentru kurzi sirieni refugiaţi din calea grupării Statul Islamic

Turcia şi-a deschis frontiera pentru kurzi sirieni refugiaţi din calea grupării Statul Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sute de persoane s-au adunat începând de joi la frontiera Turciei care, iniţial, a refuzat să primească refugiaţi, preferând să le ofere asistenţă pe teritoriul sirian.

Câteva sute de persoane, în principal femei, bătrâni şi copii intrau pe teritoriul Turciei sub privirea atentă a forţelor de securitate şi camerelor televiziunilor, potrivit unei transmisiuni în direct a postului CNN-Türk.

Persoanele strămutate, care purtau în spate puţine obiecte pe care le-au luat în grabă din gospodării, arătau foarte obosite, iar o femeie a leşinat la intrarea pe teritoriul turc, primind îngrijiri de la echipaje sanitare trimise la faţa locului.

Militari turci şi kurzi din Turcia, care au membri din familie printre persoanele strămutate, ajutau refugiaţii să treacă frontiera, oferindu-le apă şi hrană.

Forţele de securitate turce au folosit vineri dimineaţa gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, pe teritoriul turc, pentru a dispersa aproximativ 100 de manifestanţi care protestau faţă de refuzul iniţial de a-i primi pe refugiaţi al autorităţilor de la Ankara.

Timp de 24 de ore Turcia a refuzat să primească persoane deplasate, al căror număr total a atins 3.000 - potrivit presei turce -, adunate de-a lungul sârmei ghimpate care desparte cele două ţări, în apropiere de localitatea turcească Dikmetas, în sud-estul ţării.

Aceşti refugiaţi au început joi să părăsească sectorul localităţii Ain al-Arab (Kobani în kurdă), încercuită de combatanţi din gruparea Statul Islamic (SI) care au preluat controlul asupra mai multor oraşe din zonă, potrivit unui ONG sirian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici