Turcia şi Grecia se reîmprietenesc. „Cred că am pus bazele pentru îmbunătăţirea relaţiilor noastre”

Preşedintele turc Tayyip Erdogan şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis au convenit duminică, 13 martie, în urma unor discuţii, să îşi îmbunătăţească relaţiile, în ciuda dezacordurilor de lungă durată dintre cei doi membri NATO, notează Reuters.

7557 afișări
Imaginea articolului Turcia şi Grecia se reîmprietenesc. „Cred că am pus bazele pentru îmbunătăţirea relaţiilor noastre”

Sursa foto: Twitter/Presidency of the Republic of Türkiye

Ambele ţări au roluri cheie de jucat în schimbarea situaţiei de securitate din Europa după invadarea Ucrainei de către Rusia, iar cooperarea lor sporită ar avea beneficii pentru regiune, a spus preşedinţia turcă într-un comunicat.

Turcia are o frontieră maritimă atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina în Marea Neagră, are relaţii bune cu ambele ţări şi s-a oferit chiar să şi medieze conflictul.

„În ciuda dezacordurilor dintre Turcia şi Grecia, s-a convenit în cadrul întâlnirii să se menţină deschise canalele de comunicare şi să se îmbunătăţească relaţiile bilaterale”, se arată în comunicat.

„Consţientizând că Turcia şi Grecia au o responsabilitate specială în schimbarea arhitecturii europene de securitate odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei, întâlnirea s-a concentrat pe beneficiile reciproce şi regionale ale creşterii cooperării dintre cele două ţări”.

Ankara şi Atena au fost în dezacord ani de zile pe diverse probleme, de la revendicările maritime conflictuale mediteraneene, şi până la spaţiul aerian şi migraţia.

Grecia a spus că ambele părţi au subliniat construirea unei agende pozitive în principal în domeniul economiei, unde speră să facă progrese în lunile următoare.

„Avem diferende mari care nu pot fi depăşite chiar aşa”, a declarat Mitsotakis după întâlnirea cu Erdogan.

„Cred că am pus bazele pentru îmbunătăţirea relaţiilor noastre”, a spus el, adăugând că, dacă vor exista progrese bune, Grecia ar putea organiza în toamnă o reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt, un mecanism instituit de cele două ţări în 2010 pentru apropierea lor.

Ţările au ajuns aproape de confruntare în 2020, când Turcia a trimis o navă de foraj în apele mediteraneene contestate. Situaţia s-a atenuat după ce Ankara a retras vasul, iar vecinii au reluat discuţiile bilaterale în ianuarie 2021.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici