Turcia şi Statele Unite vor crea o zonă demilitarizată în nordul Siriei

Turcia şi Statele Unite au stabilit să creeze o zonă demilitarizată între două oraşe siriene ocupate de reţeaua teroristă Stat Islamic, după care vor permite accesul în regiune membrilor Armatei Siriene Libere (ASL), forţa opoziţiei moderate din Siria, informează site-ul cotidianului Hurriyet.

413 afișări
Imaginea articolului Turcia şi Statele Unite vor crea o zonă demilitarizată în nordul Siriei

Turcia şi Statele Unite vor crea o zonă demilitarizată în nordul Siriei (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)

Turcia şi Statele Unite au semnat un memorandum de înţelegere în acest sens, iar planul creării zonei demilitarizate este diferit de operaţiunile coaliţiei internaţionale care bombardează poziţii teroriste din Irak şi Siria.

Avioane militare turce şi americane vor bombarda poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic situate în oraşele siriene Jarablus şi Marea. Terestru vor interveni forţele opoziţiei moderate siriene.

După eliminarea teroriştilor din această zonă situată la frontiera Siriei cu Turcia, vor fi construite tabere pentru cazarea refugiaţilor aflaţi acum pe teritoriul turc.

Memorandumul pentru lansarea operaţiunilor a fost semnat de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, şi de omologul său american, Barack Obama.

Turcia a lansat, pe 24 iulie, o operaţiune "antiteroristă", atacând poziţii militare kurde din Irak şi militanţi ai reţelei sunnite Stat Islamic, în Siria. Turcia a iniţiat raidurile aeriene ca reacţie la atacul terorist din oraşul Suruc, soldat cu 32 de morţi şi revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic. Este prima dată în ultimii doi ani când armata turcă atacă poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare paramilitară care luptă de zeci de ani pentru obţinerea autonomiei în Turcia şi care este implicată, de circa un an, în confruntări cu reţeaua teroristă Stat Islamic. Aripa militară a PKK a revendicat recent uciderea a doi poliţişti turci care ar fi colaborat cu organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic, activă în Siria, Irak, nordul Egiptului şi nordul Libiei.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 220.000 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici